LÜLEBURGAZ SOKULLU MEHMET PAŞA KÜLLiYESİ

Yazar - Ahmet Bostancı

LÜLEBURGAZ SOKULLU MEHMET PAŞA KÜLLiYESİ  

GENEL BİLGİ: Kaynaklara göre 1560 lı yıllarda inşaatı başlayıp 1569 da bitmiş ve hizmete girmiştir. Osmanlı devletinin önemli paşalarından ve sadrazamlarında Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılıp insanların hizmetine vakfedilmiştir. Eserde ana malzeme olarak taş ve mermer kullanılmıştır.  Trakya’nın tam ortası diyebileceğimiz Kırklareli ilimizin Lüleburgaz ilçesindedir. Yerli halka asırlarca hizmet verdiği gibi doğu ile batı (Asya-Avrupa) arasında (İstanbul – Edirne) yolculuk yapan ticaret kervanlarının, askeri birliklerin uğrak yeri olmuştur. 

KÜLLİYE:  İnsanların dini, ticari, eğitim, sosyal, ekonomik… ihtiyaçlarına cevap veren küçük bir şehir demektir. Külliyenin içinde; cami, medrese, kervansaray, imaret, sıbyan mektebi, hazire, kadınlar ve erkekler hamamı, dua kubbesi, arasta, köprü gibi yapılar vardır.
CAMİ: 18x14m. Ölçülerinde iç mekâna sahiptir. Kubbe çapı; 12.5m. dir. İkinci katında U şeklinde kadınlar mahfeli, ayrıca dikdörtgen şeklinde müezzin mahfeli vardır. Camide kapalı alanda son cemaat yeri ile beraber yaklaşık bin kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Oldukça geniş olan avlusunun ortasında güzel bir şadırvanı vardır.
MİNARE: Tek şerefeli olarak, cami ile berber yapılmış olup, 1912 de depremde hasar görmüştür. Balkan savaşından sonra Bulgarlar tarafından minare yıkılmış, yerine çan konulmuş, cami kiliseye çevrilmiş, haziredeki mezarlardan iz bırakılmamıştır.
SIBYAN MEKTEBİ: Caminin kıble tarafında, çocuklara ilk eğitimin verildiği tek kubbeli iki katlı yapıdır. Alt katı ( bodrum) su deposudur. Burası Cumhuriyet döneminde yıllarca şehir kütüphanesi olarak hizmet vermiştir.
ŞADIRVAN: 12 çeşmeli, mermerlerinde çiçek motifleri olan zarif bir yapıdır. Sekiz sütun üzerine oturtulan kıvrımlı kubbesi vardı.
MEDRESE:
Caminin avlusunda, kıble istikametine doğru U şeklinde sıralanmış 24 adet, 4x3m. ebatlarındaki öğrenci odalarından oluşmaktadır. Ana dershane 36m2dir.
ÇİFTE HAMAM:  Kadınlar ve erkekler için olmak üzere iki kısımdır. 1924 yılına kadar hizmet vermiştir. Günümüzde belediye meclisi toplantı salonu olarak kullanılmaktadır.
DUA KUBBESİ VE ARASTA(ÇARŞI):  Caminin kuzeyinde 9m. çapında dua kubbesi yer alır. Sabah namazından çıkan esnaf burada toplanarak, önce rızık ve bereket duaları eder, sonra dükkânlarını açarmış. Yine kervansarayda kalan misafirler buradan dualarla uğurlanırmış. Dua kubbesinin sağ ve sol tarafına sıralanmış 59 adet yuvarlak kemerli, 25m2lik dükkânlar asırlarca şehrin ticaret hayatına hitap etmiştir. Külliyeye ait dükkânlar 1940lı, 50li yıllarda maalesef şahısların eline geçmiştir.
KERVANSARAY:
 Külliyenin kuzeyinde; depo, ahır, samanlık, yemekhane, mutfak, yatakhaneler… gibi bölümlerin yer aldığı iki katlı, 150 odalı yapı. Asırlarca yolcuları, askerleri, tüccarları, hacca giden kervanları… misafir etmiş. Maalesef külliyenin bu bölümü 1935 yılında o günün yöneticileri tarafından dinamitle yıkılarak ortadan kaldırılmıştır.
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ:
 84m. uzunluğu, 6m genişliği olan, 4 kemerli taş köprü. İstanbul-Edirne yolu ve Lüleburgaz deresi üzerindedir. İnşa edildiği zaman at arabalarına göre düşünülse bile günümüzde en ağır tonajlı araçlara dahi geçit vererek, zamana, ağır yüklere ve tüm vefasızlıklara direnmektedir.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 14:25 tarihinde yazdırılmıştır.