"Olağan İşler"

Yazar -

 

Yaşadığımız dönemi anlamak istiyorsanız eğer, Çiğdem Toker’in yeni çıkan kitabı “Kamu İhalelerinde Olağan İşler”, okumanızı tavsiye ederim.

Her alanın ihalelerle nasıl birer rant kapısına çevrildiği, kimlere nekadarlık ihale verilmiş en çarpıcı örneklerle anlatılıyor. Yok,  ben kitap okumaya zaman bulamıyorum diyorsanız bu fıkra kitabın tam da özeti.

Mecliste odalardan birisinin kapısı bozulmuş. Kapının tamir olması için marangoz çağırmak gerekiyor. Gelenek olarak ihaleye açılması lazım. İki marangoz çağırmışlar. Konu ile ilgilenen milletvekili gelen birinci marangoza sormuş:

- Bu kapıyı kaça yaparsın? 600 liraya yaparım. Milletvekili ikinci marangoza dönmüş:

- Sen kaça yaparsın? 2600 liraya yaparım, demiş ikinci marangoz.  Vekil şaşırmış.

- Nasıl yani! Bu nasıl 600 liraya yapıyor da sen 2600 lira diyorsun?

- Sayın vekilim, 1000 lira ben alacağım, 1000 lira siz alacaksınız. 600 lira da buna vereceğiz ve kapıyı yaptıracağız.

 İşi  hangi marangoz almış tabii ki ben bilmiyorum ama kitapta 20 şirketin adı ön plana çıkıyor. Bunların başında da her zaman olduğu gibi Cengiz, Limak, Özgün, Nural, Kolin, Kalyon geliyor. 

Taşıt garantili köprü, öğrenci garantili yurt, hasta garantili şehir hastaneleri, mahkum garantili cezaevi, ihalelerini alanlar 100 milyar dolarlık bir borcu vatandaşın hanesine yazdırdı. Bu borcu biz, çocuklarımız hatta torunlarımız da ödeyecek. Osmangazi Köprüsü’nden geçenlerin 103 lira ödediği,  geçmeyenlerin 116 lira ödemek zorunda kaldığı bir sistem.

Bir de buna gemi garantili kanalımız eklenecek. İhale bu listede kime kısmet olacak göreceğiz.

Hani  yayınlanan bir ses kaydında “Milletin .... koyacağız” diye hakaret eden bir iş adamı vardı. Aslında içlerinde en  öngörülüsü bu iş adamı olduğuna göre, ihale alması da normal. Dediği oldu çünkü.  Sevgiyle Kalın.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 15:08 tarihinde yazdırılmıştır.