“Oku adam ol”

Yazar -

“Oku adam ol”  

Oku adam ol demesi kolay da, o iş öyle olmuyor işte!

Yıllardır hazırlandığınız, çok çalıştığınız, uğruna fedakarlıklar yaptığınız sınava girdiniz. VEEEEEE KAZANDINIZ! Yeni bir hayat, gittiğiniz şehirde sizi bekleyen problemler olacak.

Bu problemlerin en başında barınma geliyor. Devlet Yurtları, Üniversite Yurtları, Özel Yurtlar. 8 milyona yaklaşan üniversite öğrenci sayısına karşılık 700 bin öğrenciye hizmet veren Devlet (KYK) yurdu bulunuyor. Her sene 2 milyona yakın üniversite öğrencisi ise ne yapacağını bilemiyor. Köprü, otoyol, şehir hastanelerinden sonra, ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle yapılan yurtlar var. Öğrenci, ister yatsın-ister yatmasın, yurt ister dolsun-ister dolmasın devlet parasını yaz tatili de dahil düzenli ödüyor. Sermayeye rant alanları yaratmak, inşaat balonunu şişirmek, piyasadaki para döngüsünü sağlayıp zenginleri daha zengin yapmak için ortaya atılan mega projeler durdurularak, buraların ödenekleri ile üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı karşılanabilir.

Barınmanın yanı sıra yol masrafları, ders kitapları ve yemek. Daha önce ücretsiz ulaşım mı olur diyen Siyasilerimiz bugün ulaşımın ücretsiz veya indirimli sağlanması ile övünmektedir. Yabancı dil ile okuyan üniversite öğrencilerinin kitap masraflından bahsetmek bile istemiyorum.

İstanbul Üniversitesi’nde yemek fiyatlarına yapılan zammı protesto etmek isteyen öğrenciler ile polisler arasında yaşanan arbedenin görüntüleri, tüm anne ve babaların ciğerini yaktı. İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli’nin “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var” paylaşımı yapıp intihar etmesinin ardından geri adım atıldı. Sorumluların kursağından geçen her lokma, Sibel Ünli ve onun gibi hayalleri elinden alınan, yarınlarımız olan gençlerimizden çaldığımız lokmadır unutmayalım…

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı(PISA)’nın raporuna göre 72 ülkeden en mutsuz öğrenciler Türkiye’de bulunuyormuş. Sizce de normal değil mi? Şimdi sorsam "dünyanın en mutlu babaları nerde?", "Dünyanın en mutlu anneleri nerede?", "Dünyanın en mutlu öğretmenleri nerede?"  "Türkiye'de" diyebilir misiniz?
Şimdi sorsam "Dünyanın en mutlu işçileri, çiftçileri nerede?", "Dünyanın en mutlu doktorları nerede?", "Dünyanın en mutlu polisi, Askeri, Memuru, Sanayicisi, Köylüsü, Kentlisi nerede?" diye; "Türkiye'dedir " diyebilir misiniz?

Tabi ki mutsuz Türkiye'min, mutsuz öğrencileri de Türkiye'de olacaktır. Üniversitede öğrenci olmak ayrıcalıklı zengin çocukları dışındakiler için yoksulluktan, örtülü işsizlikten öte bir anlam ifade etmiyor. Çünkü gelecekleri bir bilmecedir. Yaşadıkları şu zamanlarda gençlik ve aileleri, gelecek kaygısıyla zaten sistemin dişlileri arasında yeterince boğulmaktadır. Ülke halkına gençliğine saygısı olmayan, kendi içlerinde oluşturdukları düzenin kaynaklarını sömürüp umutları ve fikirleri ezip geçebilme yetkisini kendinde bulunduranlar ilahi hesap verme günü geldiğinde asla unutulmayacaklardır! Sevgiyle kalın

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 07:22 tarihinde yazdırılmıştır.