LİBYA TESKERESİ VE DOĞU AKDENİZ

Yazar - Servet Şenyiğit

LİBYA TESKERESİ VE DOĞU AKDENİZ  

Libya teskeresi TBMM’ de kabul edildi. Cumhur İttifakı evet derken Millet İttifakı hayır dedi. Türkiye’ ye karşı manevra düzenleyenler kimlerdi? ABD , Yunanistan , İsrail ve GKRY. Doğu Akdeniz’ deki yer altı kaynaklarını Türkiye’ yi dışlayarak paylaşmak isteyenler de aynı ülkeler. Aralarına Mısır’ ı da aldılar.

Türkiye , Mısır ve Libya , Doğu Akdeniz’en uzun kıyı şeridine sahip ülkeler olmasına rağmen  RTE’ nin kişisel kaprisleri nedeniyle Türkiye – Mısır ilişkileri bozulunca Mısır’ da Türkiye düşmanı ittifaka katıldı. Hatta 11.000 km2 deniz alanı kaybetmesine rağmen. Türkiye’ ye Libya kaldı ve iki ülke anlaşıyor. Uluslararası hukuka uygun ve BM ‘ce tanınmış olan yasal hükümetiyle.

Türkiye’nin sandalla bile denize açılmasını engellemek isteyenlere karşı Türkiye çok önemli bir adım atmıştır ve Libya ile deniz komşusu , Mavi Vatan komşusu olmuştur. Nedeni de Türkiye’ ye başka seçenek kalmamasıdır. Ya ,denizi unutacaksınız, Doğu Akdeniz’ den çekileceksiniz ve Orta Asya’ ya döneceksiniz. Ya da her şeyi göze alıp  hakkınızı yedirmeyeceksiniz.

Türkiye kararını vermiştir ve Libya Hükümeti ile karşılıklı hakların korunması konusunda anlaşmıştır. Haklarının korunması amacıyla Libya Hükümetini bütün gücüyle desteklemek zorundadır. Başka seçeneği yoktur. Çatışma olabilecek diye vazgeçemezsiniz. Çünkü Libya anlaşması yatarsa, gelecekte başka ülkelerle savaşılmak zorunda kalınacaktır.

Şu anda Yunanistan , İsrail , GKRY ve AB panik içindedir. Bu nedenle, yaşama geçirilmesi olanaksız gibi görünen EastMed Antlaşmasını hemen imzalamışlardır. Türkiye – Libya Ortak Mutabakatı EastMed’ i de engelleyebilecek bir konumdadır. Adı geçen ülkeler,  Libya Hükümetini devirmek için Hafter güçlerini desteklemektedirler.  Üstelik, ABD ve Rusya’ da kendilerine göre farklı gerekçelerle de olsa Hafter’ in arkasındadırlar. Libya, yalnızca Doğu Akdeniz jeopolitiğinin değil, dünya jeopolitiğinin çekim alanındadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’ye girerken ABD ağzıyla konuşanlar şimdi yine ABD ağzıyla konuşuyorlar. Unutulmamalıdır ki; Libya’ nın istikrarı Avrupa’ nın ve Akdeniz’ in istikrarıdır. Türkiye ve Rusya Suriye’ deki gibi Libya’ da da krizi kontrol altına alabilirler ve bölgeye istikrar getirebilirler.

servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 21:18 tarihinde yazdırılmıştır.