AŞAĞILIK KOMPLEKSİ

Yazar - Ahmet Bostancı

AŞAĞILIK KOMPLEKSİ  

Birileri zamanın birinde; “biz adam olmayız” demiş. Bizde buna inanmışız.  Aşağılık kompleksine kapılmışız. Bizi vurmak isteyenler beynimizden vurmuş.  Mindere çıkmadan kendimizi mağlup ilan etmişiz. Onun içindir ki; “Biz yapamayız. Bizden adam olmaz” deyip duruyoruz. Topla tüfekle yapamadıklarını propaganda ile yapmışlar. Bizde bu durumu kabullenmişiz.

Şanlı tarihimize bakarsak ne büyük işler başardığımızı görürüz. Devlet adamlarımız, bilim adamlarımız, askerlerimiz, sanatçılarımız, edebiyatçılarımız tarihin şanlı sayfalarında yerini almış, çağlar ötesine ışık tutmaktalar. Ama biz bunlardan çok yabancıları tanıyoruz. Kültürel emperyalizm bizi silindir gibi ezmiş.

Zamanın birinde yavru bir aslan annesini kaybetmiş, koyun sürüsüne katılmış. Koyun sütüyle beslenmiş. Onlarla büyümüş. Koyun gibi melermiş. Aslan olduğunu farkında değilmiş.  Bir kurt veya çakal koyunlara saldırmak istese aslanı görünce korkar, kaçarmış. O ise bunun hiç farkında bile değilmiş. Bir gün koyunun biri aslana sen aslansın, koyun değil. Bırak melemeyi, kükre artık demiş. Ama aslanı ikna edememiş. Sonra onu alıp bir suyun kenarına götürmüş. Şimdi suya bak. İkimiz arasındaki farkı gör demiş. Aslan suyun aksinde yelelerini, pençesini güçlü pazularını görmüş. Gerçekten ben koyun değil, aslanmışım demiş. Kendisi de kendi gücüne inanmış. Sonra aslan gibi kükremiş.  Gücünün farkına varmış. “İnanıyorsanız üstünsünüz.” ( Al-i İmran: 139)

Bizler yaşantımızla, hayat tarzımızla düşmanlarımızı memnun ediyoruz. Gücümüzün, kabiliyetlerimizin farkında değiliz. Bosna lideri, bilge adam  Aliya İzzet Begoviç: “Düşmanına benzeyen ona mağlup olmuştur.” Der. Madem ki düşmana benzeyecektik, neden onlarla savaştık?.  Atalarımıza benzemek yerine onlara benzedik. Onlar gibi giyinip, onlar gibi yiyip- içiyoruz. Düşmanı kovduk ama hayat tarzını aldık. Düşman hedefine ulaştı.  Onlardan farkımız yaşantı olarak var mı?. Düşmanı kovmak kolay adetlerinden kurtulmak daha zordur. Peygamber(as) bir hadis-i şeriflerinde halimizi şöyle anlatıyor:
“-Siz bazı milletleri tıpa tıp taklit edeceksiniz. Onlar keler (küçük bir yılan cinsi) deliğine girse, sizde gireceksiniz.
-Kim onlar Ya Rasülallah, hıristiyan ve yahudiler mi?.
Diye sordular.
-Başka kim olacak?.”
Buyurdu.
Şu bir gerçek ki; başkalarını taklit eden, başkası olması mümkün olmadığı gibi kendi şahsiyetini de koruyamaz.
Kenya devlet başkanı Jomo Kenyata: “Hıristiyan misyonerler Afrika’ya geldikleri zaman, onların elinde İncil, bizimde topraklarımız vardı. Dua edelim dediler. Gözlerimizi kapattık. Açtığımızda onların toprakları, bizim İncilimiz vardı.” Diyerek acı gerçeği itiraf ediyor. Bizim elimize İncil veremediler, bizi kiliseye sokamadılar, ama camiden soğuttular. Kendi tarihimize, kültürümüze, ecdadımıza sövdürdüler. Sizden adam olmaz dediler. Bizde doğru: Bizden adam olmaz demeye devam ediyoruz.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 01:42 tarihinde yazdırılmıştır.