GLOBAL MONARŞİYE KARŞI AÇILAN CEPHE: MİLLİ DİJİTAL REAKSİYON

Yazar - Doğukan Önal

GLOBAL MONARŞİYE KARŞI AÇILAN CEPHE: MİLLİ DİJİTAL REAKSİYON  

Avrupa' da dünya uluslararası ilişkiler litaretürünün başlangıcı sayılan, 30 yıl savaşları olarak bilinen, Avrupa'daki mezhep savaşlarından sonra, Martin Luter'in öncülüğünü yaptığı luterenler Protestanlık mezhebini resmi olarak tanıttılar ve feodalizm'in sonu bu minvalde geldi.

Devamında Fransız ihtilaline kadar giden giden süreç vestfalya antlaşması ile (1648)
doruk noktasına ulaştı ve feodalizm'in kolonlarına dinamit kondu. Dünya siyasi tarihini incelediğimiz zaman 2 devlet yönetim mekanizması bulunur;

1) İmparatorluklar
2) Ulus Devleti

İmparatorluklar dünyada sürelerini doldurmuştur, Bunun içine Osmanlıyı da diğer imparatorluklarıda koyabiliriz, ulus devlet yapısı da ülkelerin demokrasi ile yönetildiği, sınırlarını canı pahasına koruyan ve mülkün millete ait olduğunu benimseten bir mekanizma olarak 19.yy.'dan bu güne kadar belirgin bir şekilde geldi.

Bulunduğumuz dönemde de yeni bir devlet yönetim sistemi vaki oldu, Global devlet.

Nedir bu global devlet?

Sınırların tamamen kalktığı kapitalizm'in çarklarının hüküm sürdüğü ve artık her şeyin dijital mekanizma ile belirlendiği bir yönetim sistemi olarak önümüze çıkmakta ve gün geçtikçe tanımına yeni kelimeler eklemekte.

Şayet global monarşiye ve kapitalizm'e muhalefet edecek raddede global olamaz isek endişem o dur ki, geçmişte ki yaşadıklarımız bu gün karşımıza çıkabilir.

Matbaa icat olduktan 300 yıl sonra Osmanlıya gelmişti, ilk yurt dışı elçimiz olan Yusuf Agâh efendiyi batının bize elçi gönderdiği tarihten çok sonra avrupaya göndermiştik.

Bu güne uyarladığımızda, ABD'de e ticaret oranı %60 iken Türkiye de %15 oranında.
Ama durun Sosyal medya kullanımın'da ilk 5'teyiz, Ortadoğu ülkelerine nazaran ise 1. Sıradayız.

Vakit öldürücü her şeyi almışız, kullanıyoruz ama bu ekonomik olarak lehimize çeviremiyoruz, neden?

Dünyada herkes dijital ticarete ayak uyduruyor iken bizim sadece instagram ve facebookta dünya da ilk sırada olmamız yine ve yeniden yenileşmeyi farklı yorumladığımız haline geliyor halbu ki.

2023 diyorsak, 100. Yılında Lider ülke Türkiye diyorsak, inancımızdan karakterimizden taviz vermeden dünya' ya bu noktada ayak uydurmak zorundayız, ve bunun için eğitimler yapmak, tedbirler almak zorundayız.

Kendi yazılımlarımızı geliştirmek, özellikle hepimizin kullandığı sosyal medya noktasında milli programlarımızı geliştirmek ve dünya da büyük bir ivme kazanan dijital pazarlama ve E ticareti kendimize, ülkemize entegre etmek durumundayız.

"Değişmeyen tek şey değişmedir"

Yazıma son verirken, 2020 Avrupa şampiyonasına katılan millilerimizi canı gönülden tebrik ediyor, siz değerli okurlarımıza saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.
Kalın Sağlıcakla.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Nisan 2024, 02:30 tarihinde yazdırılmıştır.