Cumhuriyet İnsan olmak demektir

Yazar - Ertan Bayer

Cumhuriyet İnsan olmak demektir  

1299 yılında kurulun Osmanlı İmparatorluğu 1512 yılında tahta geçen Yavuz Sultan Selim’in Halifeliği alması ile bilime ve ilime olan yakınlığını kaybetmişti. O ihtişamlı dönemi 1520 yılında Yavuz Sultan Selim’in ölümünün ardından tahta geçen  Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte 1566 yılına kadar 46 yıl devam etti.

 

Kanuni’nin ölümünün ardından da 1579 yılına kadar toplam 13 yıl Sadrazam Sokullu  Mehmet Paşa Dönemi yaşandı. Ve 1579 döneminden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun  Duraklama Dönemi başladı.  1579 yılından 1699 yılına kadar yani ilk toprak kaybına kadar da Duraklama dönemiydi. 1699 yılından sonra Osmanlı İmparatorluğu sürekli güç kaybetti. Bu  güç kaybı yıkıldığı 1920 yılına kadar devam etti. Ve 621 yıllık imparatorluk kendi dininin gereklerini yerine getirmediği ve körü körüne Araplaştığı için sonunda yıkıldı.

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1915 yılında kazandığı Çanakkale Savaşları ile 1711 yılında ki Purut Zaferi’nden  204 yıl sonra ilk kez savaş kazanmıştı. Ardından Kurtuluş Savaşı ile birlikte Düşmanları ülkemizden kovdu. Ve  Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu.

 

Yeni Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Kadını  Avrupa’dan önce  oy kullanma ve  aday olma hakkına kavuştu. Yani Cumhuriyet ülke insanına insanca yaşama hakkı tanımıştı. Harf devrimi ile kısa sürede herkes okumayı öğrendi.  Atatürk zamanın da kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bastırılan Türkçe Kur’ an’ı Kerim’lerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları inandığı dinin kitabını taşeronlardan değil bizzat kendi öğrenmeye başladı. Bu sayede  Allah ile kul arasında taşeronluk yaparak kendisine maddi çıkar elde edenlerin de işi bozuldu. Bunun yanında Atatürk tekke ve zaviyeleri de kapattı.  Atatürk’ü sevmemeleri bundandır.

 

Şimdi herkes gerçekleri anlamaya başladı. Cumhuriyet’in büyük bir değer olduğunu ve Din’in asla çıkarcı kişilerin ellerine bırakılmaması gerektiğini vatandaş anladı. Ancak başına örülen çoraptan ne zaman kurtulur onu bilemeyiz. İşte bundan 96 yıl önce ilan edilen Türkiye Cumhuriyet’inin en büyük bayramıdır 29 Ekim.  Cumhuriyet İnsan olmak demektir. İnsan olma bayramıdır, bu topraklarda yaşayanlar için.

 

Kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 04:41 tarihinde yazdırılmıştır.