Bugün hayvan öldüren yarın insan öldürür

Yazar - Ertan Bayer

Bugün hayvan öldüren yarın insan öldürür  

4 Ekim Hayvan Hakları günü kutlanacak Lüleburgaz’da, belki de Türkiye’nin her yerinde.  Göstermelik olarak hayvanlar beslenecek, fotoğraflar çekilecek. Ancak bu sadece göz önünde bulunan yöneticilerin veya siyasilerin çözeceği bir konu veya sorun değildir.

 

Hayvanlara eziyet genellikle çocuklarda çok görülür. Ailesi tarafından veya arkadaşları tarafından dışlanan çocuklar sokak hayvanlarına şiddet göstererek psikopatlığa başlar.  Daha sonra ailesine şikayet edilir. Ailesi “Benim çocuğum asla yapmaz” der. Sonuçta o çocuğun çocuklukta hayvanlara eziyet etmesine çözüm getirilmediği için ilerleyen yıllarda bunu çevresine yapar. Evlendiğinde eşine ve çocuklarına şiddet gösterir. Bizler de o kişinin nasıl böyle vahşi birine dönüştüğünü düşünürüz.

 

Oysa çocuk küçükken hayvanlara şiddet gösterdiğinde müdahale etmeliyiz. Uyarılarımızı dinlemeze kendisini psikiyatri servisine götürerek onu bu şiddet  gösterme mecburiyetinde bırakan etkenleri ortadan kaldırmalıyız.  Bu ortadan kalkarsa çocuğun içerisinde yer alan şiddet eğilimi ortadan kalkar yarın bu kişi büyüdüğünde çevresine, eşine ve çocuklarına şiddet göstermez.

 

Sosyologların ve psikologların dediği gibi “Bugün hayvan öldüren, yarın insan öldürür” Bunu düşünerek  hayvanları sevmese bile onlara zarar vermeyen insanlar yetiştirelim. Herkesin yaşama ve kendisini ifade etme hakkına saygı gösteren  çocuklar geleceğin sağlıklı nesillerini yetiştirir.

 

Kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 09:44 tarihinde yazdırılmıştır.