TEBBET SURESİNDEKİ MUCİZELER…

Yazar - Ahmet Bostancı

TEBBET SURESİNDEKİ MUCİZELER…  

Yüce Allah peygamberimiz(as)e, görevinin ilk yıllarında “…akrabalarını uyar…” (Şuara:214) emrini verince, O’da akrabalarını Safa tepesi yakınında topladı. Onlara: “Şu dağın arkasında bir ordu var!. Size saldıracak!. Desem bana inanır mısınız.?” Diye sordu. Onlarda: “Elbette inanırız, sen yalan söylemezsin, sen Muhammed-ül Emin’sin. (Güvenilir Muhammed’sin.”) Dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz(as):“Ben insanlığa gönderilen son Peygamberim. Sizi Allah’a inanmaya, putlara tapmaktan vazgeçmeye davet ediyorum.” Dedi. Kalabalığın arasında bulunan öz amcası Ebu Leheb, yerden bir taş alarak, Efendimiz(as)e fırlattı. “Yazıklar olsun sana, bizi bunun için mi buraya topladın.?” diye tepki gösterdi. Nüfuzunu da kullanarak oradaki kalabalığı dağıttı. Kardeşinin oğlu (yeğeni) Muhammed(as)e düşmanlığa başladı. Zaman içerisinde arttırarak devam ettirdi. Bu düşmanlıkta en büyük yardımcısı da karısı, Ümmü Cemil idi. Bu kadın dağlardan dikenler toplar, Efendimiz(as)in ayaklarına batması için, geçeceği yollara serperdi. Karı- koca el ele vererek Peygamberimiz(as)e yapmadıkları kötülük kalmadı. Sözlü, fiili saldırılar yıllarca devam etti.

Allah(cc) amcası ve karısı hakkında Tebbet suresini Peygamberimiz(as)e vahy etti. Amcasının ve yengesinin kötü akıbetini haber verdi. Surenin meali şöyledir:

“Ebu Leheb’in elleri kurusun. Kurudu da… Ne malı ne de kazandıkları ona fayda vermedi. O, alevli bir ateşe girecektir. Karısı da odun hamalı olarak onunla beraber girecektir. Boynunda da hurma lifinden bir ip olacaktır.” (Tebbet suresi 1-5 ayetler.)

Tebbet suresindeki mucizeler…

1-Tebbet:  (Elleri) “kurusun” demektir. Kur’an, Ebu Leheb ve karısını lanetleyerek kafir olarak öleceklerini ve cehenneme gideceklerini yıllar öncesinden haber vermektedir.

2-Bu sure indikten sonra Ebu Leheb yedi sene daha yaşadı. Ömrünün sonlarını yatalak hasta olarak geçirdi. Ama küfründe israr etti. “Bakın ben inandım, Kur’an (haşa) yalan söylüyor” diyebilirdi. Deseydi İslam davası başlamadan biterdi. Tebbet suresi Kur’an’ın Allah kelamı olduğunu gösteren binlerce delilden bir tanesidir.

3-Tebbet suresinde, geleceğe ait verilen haberler her aklı başında insanın imanını kuvvetlendirmektedir. Nitekim bu sure sayesinde iman eden gayr-i müslimler çoktur.

4- Her çağın Allah düşmanları, Ebu Leheb’leri hem dünyada, hem ahirette kaybetmeye mahkumdur. Galip olan ancak Allah’tır.

5-Bu sure aynı zamanda Allah katında akrabalığın, kabileciliğin, kan bağının, zenginliğin hiçbir değerinin olmadığını, üstünlüğün, iman, ahlak ve takva ile olduğunu bildirmektedir.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 17:26 tarihinde yazdırılmıştır.