Sana söylüyorum öğretmenim kim anlarsa artık

Yazar - Ertan Bayer

Sana söylüyorum öğretmenim kim anlarsa artık  

Büyüklerimiz eve gelen misafire bir şeyler söylemek istediklerinde misafir erkekse misafire değil kendi çocuklarına, misafir kadınsa misafire değil kendi kızlarına söylerlerdi. Bu da halk arasında “Sana söylüyorum kızım sen anla gelinim” şeklinde dile gelirdi. Bizde birine bir şey söyleyeceğiz kim anlarsa artık.

 

Cumhuriyet yeni kurulmuş. Genç Cumhuriyetin milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel.  Büyük şair Can Yücel’in babası. Köy Enstitüleri’ne hayat veren  Milli Eğitim Bakanı. Hani Lüleburgaz’da bulunan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Lüleburgaz Şubesi’nin anma günü düzenlediği Milli Eğitim Bakanı.

 

Hasan Ali Yücel’in oğlu Can Yücel ile arkadaşı Gazi Yaşargil Amerika’da eğitim kazanıyorlar. Yani Can Yücel, Babası Belediye Meclis Üyesi değil Milli Eğitim Bakanı olan Can Yücel. Yaş sınırında, torpil yapılmadan,  babası tarafından kayrılmadan. Kendi hakkı ile kazanıyor Amerika’da ki eğitimi.

 

Ancak babası Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, oğlu kimsenin torpili olmadan Amerika’yı kazansa bile oğlunu göndermiyor. Can Yücel babasına “Baba alın terimle kazandım” diyor. Ama Hasan Ali Yücel; “Olabilir oğlum. Ama ben Milli Eğitim Bakanıyım sen kazansan bile baba gönderdi derler. Öyle şüpheye bile yer vermeyelim” diyor ve oğlu Amerika’ya göndermiyor, arkadaşı Gazi Yaşargil’i gönderiyor. Hepimizin bildiği Büyül Profesör’ü.

 

Bizim burada da bulunan Kepirtepe Köy Enstitüleri’nden öğretmenler mezun oluyor hepsi Hasan Ali Yücel ruhu ve inceliği ile hareket ediyor. Derken  Köy Enstitüleri Adnan Menderes kapatıyor. Köy Enstitüleri, Kepirtepe Öğretmen Okulu, Kepirtepe Anadolu Lisesi şeklinde değişiyor. Buradan mezun olan öğretmenlerde o köy enstitüsü ruhunu kaybediyor.

 

Belediye Meclis Üyesi olduğu zaman Belediye Başkan Yardımcısı olmak için yanlışlara göz yuman öğretmenler mi dersin, Kendisini Belediye Meclis Üyesi yaban doktorları en önce satanlar mı dersin, oğlunu işe koyduranlar mı dersi? Ne istersen var.

 

İşte bu incelikten ve bu ruhtan, günümüzdeki ruha kadar yaşanan değişim bugün Köy Enstitüleri’nden mezun olanların kemiklerini sızlatıyor.  Sana diyorum öğretmenim kim anlarsa artık.

 

Kurban Bayramınız kutlu olsun kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 01:19 tarihinde yazdırılmıştır.