Sokak hayvanları sorunu sadece belediyelerle çözülemez

Yazar - Ertan Bayer

Sokak hayvanları sorunu  sadece belediyelerle çözülemez  

 Lüleburgaz’da sokak hayvanları sorunu yıllardan beri devam ediyor. Bu sorun, Lüleburgaz’ın çevresinde bulunan yerleşim yerlerinden hayvanların da Lüleburgaz’a atılmasıyla daha da büyüyor.

 

Lüleburgaz Belediyesi bu hayvanların kısırlaştırılması ve tedavi edilmesi ile ilgili emek harcayabilir, ancak başka ilçe belediyeleri, köy belediyeleri veya köy muhtarlarının bununla ilgili bir birimi yok. Bu sorunun çözümü de bu köpeklerin sürekli Lüleburgaz’a atılması ile çözülemez.

 

Bu nedenle bu sorunun çözümüne Kırklareli Valiliği hatta Tekirdağ ve Edirne Valiliği de el atmalıdır. Kırklareli Valiliği kontrolünde İl Genel Meclisi’nin desteğiyle Kırklareli’nde kurulacak olan Mahalli İdareler Birliği’ne benzeyen bir birlik bu sorunu çözebilir.

 

Ne yapabilir ? Köylerdeki ve beldelerde ki köpekler bu birlik tarafından kısırlaştırılabilir. Hatta bu konuya Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) el atarsa Trakya’da ki 3 ilin her birine ayrı ayrı 50 ile 100 dönüm arasında bir yer ayrılarak hayvan parkı kurulabilir.

 

Bu hayvan parkı içerisinde barınak ile birlikte kısırlaştırılmış sokak hayvanlarının bulunduğu kedi ve köpekler için ayrı yerlerin olduğu bir tesis kazandırılabilir. Bu tesis Avrupa Birliği’nden de (AB) ekonomik destek alabilir.

 

Bu nedenle sorun her üç ilin valiliği tarafından da ele alınmalıdır.

 

Kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 18:23 tarihinde yazdırılmıştır.