111 yıl geçti ama…

Yazar - Ertan Bayer

111 yıl geçti ama…  

 

24 Temmuz 1908. Türk Basını’nda ilk kez sansürün kaldırılmasının 111. yıl dönümü kutladık dün. 24 Temmuz Aynı zamanda Lozan Barış Anlaşması’nın 96. yıl dönümüdür.

 

24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Anlaşması ile; “Yeni kurulan Türk Devleti, Lozan Barış Konferansı’nda eşit ve adil şekilde dinlenilmiş ve sorunları çözüme kavuşturulmuştur. Osmanlı Devleti hukuki anlamda sona ermiş ve yerini yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devlet’i almıştır. Avrupalıların Türkleri, Anadolu ve Avrupa’dan atma (Şark meselesi) amaçları tamamen sona ermiştir. Ermeni devletinin kurulması fikri tamamen reddedilmiştir. Türkiye dış politikalarda tavrını belirginleştirmiş ve antlaşmaya ait esaslar taraflarca belirlenmiştir. Türk milleti “misak-ı milli”yi kısmen gerçekleştirmiştir. Kapitülasyonlar tamamen kaldırılmış ve Türkiye cumhuriyeti ekonomik özgürlüğü kazanmıştır. Türk milletinin bağımsızlığını yok eden Mondros ve Sevr Antlaşmaları geçersiz sayılmıştır. 1. Dünya savaşını bitiren son bu barış antlaşması, aynı zamanda uzun yıllar yürürlükte kalan tek barış antlaşmasıdır. Antlaşma ile Türk devletinin bağımsızlığı resmen kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti antlaşma koşullarına bağlı olarak devletlerin boyunduruğuna girmemiş ve hiçbir ülkeye savaş tazminatı ödememiştir.” Lozan Barış anlaşmasının önemi nedenle çok büyüktür.    

 

Lozan Barış Anlaşması’ndan sonra yeniden 24 Temmuz 1908 yılına gelelim. Türkiye Cumhuriyeti’nde basın son 10 yıldan beri 111 yıl önceyi arar olmuştur.  Sansür basından daha fazla ülke de yaşayan vatandaşları ilgilendirmektedir.

 

Mart Ayında bu ülkenin Anamuhalefet  Partisi linç edilmiş ve saldıran ve saldırıyı planlayanların hepsi serbest kalırken bir cümle tivit atan vatandaşlar Cumhurbaşkanı’na hakaretten göz altına alınmıştır.

 

İşten bu nedenle diyoruz ki aradan 111 yıl geçti ama….

 

Sansürsüz bir gelecek dileğiyle, kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 12:45 tarihinde yazdırılmıştır.