“YAPBOZ”

Yazar -

“YAPBOZ”  

Türkiye’de en hızlı değişen şey sanırım eğitim sistemi. Son 17 yılda eğitimin içeriğinden sınav sistemine kadar 15 temel değişiklik yapıldı,7 bakan değişti.

* Yeni bir reform paketi de yolda. Kabinede yapılacak değişiklikler dilleniyor. Milli Eğitim Bakanı da değişirse sistem ve bakan sayısında son 17 yılda yapılan değişiklikler toplamı hangi şıkta doğru olarak verilmiştir. Sistem (S) , Bakan (B)

A) S=15, B= 8 B) S= 17, B= 8 C) S= 16, B= 8 D) S= 0, B= 0

Ortaöğretimdeki niteliği artırmakta zorlanan Millî Eğitim bürokrasisi, sıklıkla değişen bakanlara ciddi derecede mesai harcatarak S harfini sabit tutup bir iki harf değişikliği ile sistemi değiştirdiklerine önce kendilerini sonra da kamuoyunu inandırama çabasındalar..

* AL, LGS, OKS, SBS, TEOG, LGS, …… Gelecek sistemin adını noktalı yerlere yazınız.

Siyasi beklenti ve kaygılarla yapboza dönen eğitim sisteminin kurbanı ise geleceğimiz diye gördüğümüz gençlerimiz ve gelecek kaygısını derinden hisseden biz aileler.

Türkiye, ortaöğretimi uzun yıllardan bu yana ihmal etmenin bedelini yavaş yavaş ödemeye başlıyor. Aslında bunu, bedel ödemekte olduğunu yavaş yavaş fark ediyor dememiz lazım. En önemli yapısal reform evrensel anlamda kalitesi yüksek insan yetiştirmektir. Bunu da eğitimi sadece ve sadece bilimsel temele oturtmadan, bilim dışındaki bütün konuları okulların dışına çıkarmadan yapamayız. Bu ülkede bilim ilk sıraya oturmamışsa bilelim ki işsizlikten yoksulluğa, cehaletten açlığa savrulup durmaya devam edeceğiz. Bilelim ki boş lafların esiri olmaya ve başkalarının fason üreticisi olarak çalışmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk, egemenliğin bir gün bilime geçeceği gerçeğini bir asır önce görmüş ve dile getirmiş: “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.”

Bu günlerde muhatap olduğum sorular; “çocuğumu hangi okula yazdırsam”. “Devlet okullarında sınıflar çok kalabalıkmış, Kolejde daha yüksek notlar veriliyormuş. Ne yapsam acaba?” “Bu okulun Matematik kadrosu, şu okulun Sosyal kadrosu daha iyi diyorlar. Siz ne dersiniz hocam?” Ben haftaya kadar bu ucu açık sorulara çalışayım ve size çok şıklı yanıtlar yazayım. Sonra birlikte değerlendiririz.

Ben de size bir soru ile veda edeyim.

* Çağan 2002 yılında ilkokula başladığında 8. sınıflar liseye geçişte LGS ye, 12. sınıflar ise üniversiteye girebilmek için ÖSS ye giriyordu Çağan 8. ve 12. sınıfa geldiğinde hangi sınavlara girecek? 

A)LGS-ÖSS B)OKS-YGS C)SBS-LYS D) TEOG –YKS E) Sınavlar kalkar

“Üniversitelerde, okullarda önce dersleri alırsınız, sonra sınav olursunuz. Gerçek hayatta tam tersidir; önce sınav olursunuz sonra ders alırsınız.” Sevgiyle Kalın…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 17:59 tarihinde yazdırılmıştır.