“Hızlı Tren, Yavaş Adalet”

Yazar -

“Hızlı Tren, Yavaş Adalet”  

 

Ne kadar önlem alınmış olursa olsun iş ve işletme kazaları, kirli ilişkiler, yolsuzluklar her ülkede meydana gelebilir. İdarelerin kusurunun ortaya çıktığı kazaların ardından dünyanın farklı ülkelerinde sorumluluk sahibi yönetici ve siyasetçiler taşımış oldukları sorumluluk gereği görevlerinden hemen çekilirler. Yaptıklarına rağmen en azından utanıp onurlu bir şekilde istifa eden yabancı politikacılar ve bizim politikacılar.

Letonya’da bir alışveriş merkezindeki çatının çökmesiyle 54 kişi hayatını kaybetti. Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis. “Benim de sorumluluğum var.” deyip istifa etti.

Türkiye tarihinin en büyük toplu işçi katliamı olan 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciada, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesinin yanı sıra şirketin 3 yıl maden işletmeme cezası kararı da kaldırıldı. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve bürokratlardan tık çıkmadı…

Güney Kore’de vadettiği yaşlılık maaşını uygulamaya geçiremediği için Sağlık ve Refah Bakanı Jin Yong isifa etti.

Bizde; yerel seçim vaatleri arasında yer alan 3600 ek göstergenin yanı sıra EYT "Emeklilik için yaşa takılanlar” konusunda yönetenlerden tık yok…

Devlet kasasından çikolata almak için 60 lira kullanan İsveç Maliye Bakanı Mona Sahlin, Hakkında açılan yolsuzluk davası sonucu Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar, ihalelerde yolsuzluk yaptığı ve bir işadamından 10.350 euro değerinde saat aldığı ortaya çıkınca İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi  istifa etti.

Bizde; Para sayma makineleri, para kasaları, bakan çocukları, İranlı işadamı, sıfırlama konuşmaları, bürokratların içinde yer aldığı ‘rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık’ gibi suçlamalarının yöneltildiği 17 Aralık operasyonu. Tutuklananlar ayrı ayrı dönemlerde serbest bırakıldı. Dönemin üç bakanı kamuoyu baskısına direnmelerine rağmen istifa ettiler ya da ettirildiler. 17 Aralık’tan sonra yaklaşık 6 bin Emniyet mensubunun yerinin değiştirilmesi, HSYK’nın yapısında değişiklik ve sonrası birçok hakim ve savcının görev yerini değiştirilmesi. 11 ay süren incelemenin ardından, 17 Ekim 2014’te dosyayla ilgili takipsizlik kararı verildi. Bizim hafızalarımıza ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın istifa konuşması ve kol saati kaldı.

Elektrik faturalarının kabarık gelmesi protesto edilince Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov.  Tekne faciasında 15 turist hayatını kaybedince Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakieski “Etik sebepleri göz önüne alarak” deyip istifa dilekçesini verdi. Okul gezisindeki öğrencileri taşıyan feribot faciasında 276 kişi hayatını kaybedince Güney Kore Başbakanı Chung Hong Won, 49 kişinin öldüğü tren kazası sonucu Mısır Ulaştırma Bakanı Rashad al-Mateeni, Hindisan’da 2 trenin çarpıştığı kazada 285 kişi öldü. Demiryolları Bakanı Nitish ise henüz soruşturma bile açılmadan olay yerinde istifa etti.

Türkiye; 8 Temmuz 2018'de tren kazası faciasını yaşadı. Çorlu'da büyük ihmaller sonucunda yaşanan ve çoğu hemşerimiz 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası sonrası Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasında, siyasetçiler, bürokratlar, TCDD'nin üst yönetimi yer alan kişiler hakkında da kovuşturmaya yer olmadığını karar verdi. İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren 23 Temmuz 2004 yılında Sakarya'nın Pamukova İlçesinde raydan çıkarak devrilmişti.  41 kişi hayatını kaybetti. Dava zaman aşımından düştü. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yoğun kamuoyu tepkisine rağmen istifa etmemiş veya görevden alınmamıştı.

Trenlerimiz o kadar hızlandırıldı ki bu hıza adalet bile yetişemiyor. Bir şeyleri ters mi yapıyoruz acaba?  “Hızlandırılmış adalet yavaş trenler” daha doğru gibi geliyor.

Adalete olan güven devlete olan güvenin temel noktası ve toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca adalet ve hakkaniyet duygusu kişilerin yarınlara umutla bakabilmesinin güvencesidir. Adaletin daha hızlı, etkin, caydırıcı ve hakkaniyetle işlediği ve dağıtıldığı günlerin bir an önce gelmesi ve toplumsal yaralarımıza merhem olması dilek ve umutlarımızla sevgiyle kalın

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 17:27 tarihinde yazdırılmıştır.