FURKAN

Yazar - Ahmet Bostancı

FURKAN  

Furkan:  İyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, hakkı batıldan ayırt edebilme melekesine, özelliğine denir. Yüce kitabımız, Kur’an-ı Kerim’in isimlerinden bir tanesi de “Furkan”dır. Furkan aynı zamanda bir erkek ismidir.

Faruk: Hakkı- batıldan, doğruyu -yanlıştan, güzeli- çirkinden ayırt edebilen kişi demektir. Hz. Ömer’in diğer ismi de Faruk’tur. Yani; hak ile batılı fark eden, ayırt eden kişi demektir. Bu isim, Peygamber Efendimiz (as) tarafından kendisine verilmiştir. Gerçekten, Hz. Ömer(ra) Kur’an- Kerim ayetlerini dinledikten sonra, Kur’an’ın Hak kitap olduğunu fark etmiş, derin manasından etkilenmiş ve O’nun beşer sözü değil, Allah kelamı olduğuna kanaat getirmiş ve Müslüman olmuştur. Cenab-ı Allah Kur’an’da şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Eğer Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız; O, size Furkan ( iyiyi kötüden ayırt edecek bir anlayış) verir ve sizin kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah, büyük lütuf sahibidir.” (Enfal:29)

Furkan;  yani hakkı batıldan, iyiyi, kötüden ayırt edebilme melekesi insana verilen en büyük nimet, en güzel melekedir. Bunun sayesinde insan doğru ile yanlışı hak ile batılı bir birinden ayırır. Bu meleke sayesinde insan hakikate ulaşır. Hz. Ömer misali kuvvetli bir imana sahip olur.

Bakara suresi,185. Ayette Cenab-ı Allah Kur’an-ı Kerim’in “Furkan”: yani, hakla batılı birbirinden ayıran kitap olduğunu şöyle bildirir. “Ramazan ayı, ki onda Kur’an, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi…”

Ne mutlu furkan olup hidayete erenlere!...

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Nisan 2024, 06:27 tarihinde yazdırılmıştır.