Konteynıra çöp atmayı bilmeyenlere saat kısıtlaması yapıldı

Yazar - Ertan Bayer

Konteynıra çöp atmayı bilmeyenlere saat kısıtlaması yapıldı  

 

Dünyada insanoğlunun eğitimi aşamalıdır. Ortadoğu’da eğitim az,  cahillik fazladır.  Bunun nedeni Ortadoğu’daki politikacıların dini kullanarak halkı istediği gibi kullanma istediğidir. Bu uygulama 1950 yılından beri dolaylı olarak son 15 yıldan beri de direkt olarak Türkiye’de yapılmaktadır.

 

Yollarda ki kasislerde eğitimin derecesini bize anlatır. İsveç, Norveç, Finlandiya’da kasis olmamasının sebebi eğitimin yüksek olmasından kaynaklanır.   Biraz daha doğuya gidildiği zaman Çekya’dan sonra kasisle karşılaşmaya başlarsınız.

 

Bulgaristan’da  ve Yunanistan’da herkes trafik ışıklarına uyar. Yaya geçidine ayağınızı attığınızda araçlar durur. Türkiye’de ise yaya geçidinde araçlar durmaz, hatta Türkiye’nin en eğitimli bölgesi denilen Trakya’da bile trafik ışığı yaya için yeşil yanarken arabanın çarptığı yayalar olur ve yaya ölür.

 

Şimdi gelelim konumuza; 2004 yılında Lüleburgaz’da vatandaşlara çöp konteynırlarına çöp atmayı öğretmeden bir üst seviye olan saatinde çöp çıkartma dayatıldı. Bu eski belediye başkanının ısrarı ile 2018 yılına kadar sürdü.  4 Mayıs 2018 Cuma günü Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli bu göreve geldikten sonra çöp konteynırlarına tekrar dönüleceğini söyledi. Poşetli sistemin sağlıklı olmadığını da vurguladı.

 

Geçtiğimiz hafta çöp konteynırları konuldu.   Millet alışık olmadığı için bazıları çöpünü çöp konteynırının içine değil yanına, bazıları da üzerine koydu. Çöp konteynırlarını istemeyenler hemen poşet sisteminin doğru olduğunu söylemeye başladı. Oysa çöpün konteynırın içine değil kenarına konulması çöp toplama sistemi ile ilgili değil, o mahallenin insanlarının eğitim durumu ile ilgilidir. O insanlara çöp konteynırının içine çöp atmasını öğretmek, saatinde çöp çıkartmayı öğretmekten daha kolaydır.

 

Bu nedenle çöp konteynırlarının geri gelmesi doğru bir karardır. Bu kararın bir basamak ilerisi, ayrıştırmalı çöp konteynırları veya yer altı çöp konteynırlarıdır.

 

Kalın sağlıcakla….

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 11:57 tarihinde yazdırılmıştır.