Vatandaş KURBAN oldu, zenginler BAYRAM yaptı

Yazar - Ertan Bayer

 Vatandaş KURBAN oldu,  zenginler BAYRAM yaptı  

    Türkiye’de yaşanan Şubat 2001 krizinden sonra ülkemize gelen Kemal Derviş 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak programı hazırladı. Türkiye’de bu programı belirtilen tarihten itibaren uygulamaya başladı. Ancak bu kriz Türkiye’de erken seçimi yarattı. Erken seçimin perde arkası zamanın Türkiye Cumhuriyet Başbakanı Bülent Ecevit’in Amerika’nın Irak’ı işgaline karşı olması idi.

 Türkiye’de 3 Kasım 2002’de mevcut iktidar başa geldi. Hem de Amerika’nın tam desteği ile. Uygulanan zaten ekonomik program var. Bu ekonomik program 31 Aralık 2008 tarihinde sona erdi.  Türkiye uyguladığı bu ekonomik programla çok önemli bir krizi atlatırken ekonomisini de güçlendirdi. Ancak bunu DSP döneminde ki Kemal Derviş sağlasa da sürekli AKP’nin başarı olarak gösterildi.

Oysa AKP esas olarak 1 Ocak 2009’dan sonra kendi programını uygulamaya başladı. AKP’nin kendi programı sürekli satmak olduğu için ülkemiz hızla uçuruma yuvarlandı. 2009  yılından sonra da Türk Lirası, Dolar, Euro, Sterlin ve Leva karşısında değer kaybetmeye başladı. AKP hükümeti 12 Haziran 2011 seçimlerinde yani ustalık dönemi,  3. kez seçilince çöküş daha da hızlandı.

2011 yılında yapılan uyarılarda Türkiye’ye sürekli olarak “Siz sadece betona yatırım yapıyorsunuz. Oysa fabrika ve teknoloji yatırımları olmadan ilerleme olmaz.  Hızla uçuruma yuvarlanıyorsunuz” denildi. Ama dikkate alan olmadı.

Mevcut iktidar artık ülkeyi yönetememeye başlayınca özgürlüklere müdahale etmeye başladı. Daha da ileri giderek “Bu sistemle yönetemiyorum” deyip darbe girişiminin hemen ardından OHAL ve ardından da Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni yürürlüğe koydu. Ancak ülke Parlamenter sistemi terk ettikçe ülkemizi güvenli bulmayan sermeye de ülkemizi terk etmeye başladı. Bu da TL’nin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesini hızlandırdı.

Şimdi gelen bayram 20 Ağustos 2018 Salı günü Kurban Bayramı’nın birinci günü. Ancak Dünya’da başlayan ve ülkemizi sıkı bir şekilde vuran ve iki günde yüzde 50 paramıza değer kaybettiren döviz artışında yoksul iyice biterken zenginler dolar alıp-satarak mal varlığını daha da arttırdı.

Yani Kurban Bayramı öncesinde vatandaş KURBAN olurken zengin BAYRAM yaptı.   Bayramdan sonra ekonominin daha da kötüye gideceği  söyleniyor. Dileriz böyle olmaz ve ülkemiz bu kötü günleri atlatır.  Ülkemizin bu kötü günleri atlatması için de  önce devletin kemer sıkması gerektiğini söylüyoruz.

Tüm okurlarımızın bayramını kutluyor, sağlıcakla kalın diyoruz….

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 21:57 tarihinde yazdırılmıştır.