RAMAZAN AYI HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER

Yazar - Ahmet Bostancı

RAMAZAN AYI HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER  

1-      İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe’ye haccetmek, Ramazan orucunu tutmak. (Tirmizi, İman 3, (2612))

2-      Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm)

3-      Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim, Siyam 2, (1079))

4-      Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yelesini içmesini terk etmesine ALLAH’ın hiçbir ihtiyacı yoktur. (Buharı, Savm, 8)

5-      Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz! (Et-tergib ve Terhib,2:83)

6-      Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyihiz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet. (Müsned, 3:44)

7-      Oruç tutun. Şüphesiz oruç Cehennem ateşine ve: dünyanın köktülük ve musibetlerine karşı kalkandır. (Cami’üs Sağir, 4:212)

8-      “Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, “Ben oruçluyum” deyin. (Buhari, Savm)

9-      Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihad 3, (1624))

10-  Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez. (Buhari, Savm 29)

11-  Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidine ihya ederse, geçmiş günahları affedilir. (Müslim, Müsafirin174, (769); Ebu Davud, Salat 318, (1371); Tirmizi, Savm 83)

12-  Resulullah (sav)”a: “Kadir Gecesi (Ramazan’ın neresinde?) diye sorulmuştu. O da, Ramazanın tamamında.” Diye cevap verdi. (Ebu Davud, Salat, 324, (1387).)

13-  “Şurası muhakkak ki, Oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır” (Beyhaki)

                          Devam Edecek

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 13:54 tarihinde yazdırılmıştır.