1 Mayıs’ta işçi ve çiftçi mücadelesi birleşmeli

Yazar - Ertan Bayer

1 Mayıs’ta işçi ve çiftçi mücadelesi birleşmeli  

 

1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşıyor. Dünyada ve Türkiye’de işçi bayramı hazırlıkları başladı. Dünya’da nasıl olacak bilemeyiz ama Türkiye’de 1 Mayıs ta işçi ve çiftçi güçlerini birleştirmeli. Türkiye genelinde olmasa bile Trakya genelinde böyle olmalı.

 

Yıllar önce hükümetlerin politikalarından çiftçiler fazla etkilenmez yalnız işçiler etkilendiğini iddia eder çalışmalarını ona göre  yapardı. Çiftçilerin de o zamanlar şuyu-buyu denk olduğu için 1 Mayıs kutlayan işçilerle dalga geçerlerdi.

 

Aradan geçen zaman içerisinde işçi sınıfının alın terini iyice gasp eden emperyalizm özellikle Türkiye’de gözünü sağlıklı gıdaya dikti. Alpullu Şeker Fabrikası başta olmak üzere tüm şeker fabrikalarının satılması, meralardan yararlanmak için belediyelere ücret ödeme tasarısı, tarla sulamak isteyen çiftçiye suyu ücretli verilmesi tasarısı çiftçilerin 1 Mayıs’ta olması gerektiğini gösteren en önemli etkenler olarak göze çarpıyor.

 

Bu nedenle özellikle bu 1 Mayıs’ta Trakya genelinde büyük bir katılımla olmalı. Katılım büyük olması için de Trakya’nın tam ortasında olan ve işçi sınıfı ile çiftçilerin yoğun olduğu Lüleburgaz’da yapılmalı.  Lüleburgaz’da en az 20 bin kişi toplanarak bu sıkıntıları dile getirmeli.  Ancak o zaman Trakya,  yöneticilerin dikkatine çeker ve talepler gerçekleştirilebilir.

 

Ama her örgüt kafasına göre bir şehre gidip 1 Mayıs kutlarsa, 1 Mayıs’a ailesini bile zor getiren ama her etkinlikte mikrofonu kimseye  kaptırmayan ve kendini göstermeye çalışan küçük sol partiler ufak ayrıntılara takılıp kapris yaparsa,  bu 1 Mayıs kutlamış olmak için kutlanır. Amacına ulaşmaz.

 

Buradan 1 Mayıs’ı kutlayacak tertip komitelerine sesleniyoruz; çiftçiyi unutmayın, Trakyalı üreticiyi unutmayın, Bağ Kur borcunu ödeyemeyen esnafı unutmayın.  Aksi halde kendiniz çalıp kendiniz oynarsınız.

 

Kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 23 Nisan 2024, 20:54 tarihinde yazdırılmıştır.