Şeker fabrikalarının satılması sağlık sorunudur

Yazar - Ertan Bayer

Şeker fabrikalarının satılması sağlık sorunudur  

Türkiye 1999 yılında pancar üretimine kota getirdiğinde anlaşmayı Başbakan Bülent Ecevit ve Yardımcısı Devlet Bahçeli imzalamıştı. Biz de yüksek okulda öğrenci iken “Pancar’a kota getirilmesi yanlış bir uygulamadır.  Dışarından sağlığa zararlı şeker alacaklar. Bunu ilerinde buğdaya kota getirilmesi ve diğer ürünlere kota getirilmesi takip edecek” dediğimizde bize sağcısı da solcusu da “Komünist bunlar. Ülkenin ileri gitmesini istemiyor” demişlerdi.

 

 O tarihten bir yıl önce terörist başı ülkemize getirildiğinde de asılmaması anlaşmasını Devlet Bahçeli imzalamıştı.  Ama bunu halka anlatanlara ülkücüler saldırıyordu.  8 sene sonra da Devlet Bahçeli utanmadan miting meydanlarında AKP Genel Başkanı’na urgan fırlatmıştı.  Sonra bugünlere geldiler. Hey gidi günler hey…

 

3 Kasım 2002 tarihinde iktidara gelen şimdiki hükümet 2001 yılında Kemal Derviş’in yazdığı ekonomik programı harfi harfine uyguladı. Türkiye ekonomisinde 2009 yılına kadar bayram havası esti. Bu bayram havasının estiği  dönemlerde ülkeye bir kaçta fabrika kurulsaydı, bu güzel günler devam ederdi. Ama hükümet sürekli sattı.  Sonra satılanları ülkeye kazandıran lidere çamur attı.  Oysa “Bu hükümet temsilcileri görevde iken devlet mallarını sürekli satarken kendilerine ise sürekli mal aldı.  Madem satmak bu kadar iyi kendi mallarını niye satmadılar? “ şeklinde düşünen ve soran olmadı. Olanları da içeri attılar.

 

Hükümet bu yıllarda ülkemize ufak bir giriş yapan Cargill ile samimiyetini arttırdı. Nişasta Bazlı Şeker’i (NBŞ) ülkemiz içinde sattılar sağlıklı pancar şekerini piyasa sürmeyip fabrikayı bilerek zarar ettirdiler.  Şimdi de zarar ediyor diye satmak istiyorlar. Oysa ülkemizde son 10 yılda Şeker Hastalığı zirve yaptı.  Ne tesadüf ise ülkemiz Şeker İlaçları’nı da NBŞ’leri aldığı firmadan aldı.  Yani bu şirketler ülkemize şeker ve kanser ilacı satabilmek için Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) satmıştı. Önce insanlarımızı hastalandırıp para kazandılar. Sonra da iyileştirmek için para kazandılar.  Olan ülkemizde yaşayanların sağlığına oldu.

 

Şimdi ülkemizde bulunan 14 Şeker Fabrikası, 18 Nisan 2018 tarihine  kadar satılacak.    Bu fabrikaların satılmasını engellemek için Trakya’da yaşayan vatandaşlar bu işe el koydu.  Bu güne kadar  bu işlerden kendilerine siyasi rant çıkaran siyasilerin bile önüne geçti.

 

Çünkü Trakya Halkı, Şeker Fabrikaları’nın satılmasının  ülkeye ekonomik rahatlama kazandırmayacağını aksi halde sağlığımı daha da bozacağını biliyordu.

 

Evet; Ülkemizde bulunan şeker fabrikalarının satılması bir halk sağlığı sorunudur. Buna engel olmak isteyen siyasi partiler “Oy toplamak için bu satışa engel oluyor gibi yapmamalı gerçekten engel olmalıdır. Aksi halde ülkemizde belki iktidar partisi değişmeyebilir ama Ana Muhalefet Partisi değişebilir”

 

Kalın sağlın sağlıcakla…

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 07:35 tarihinde yazdırılmıştır.