HAYIRLI NESİLLER

Yazar - Ahmet Bostancı

HAYIRLI NESİLLER

Bir milletin geleceği hayırlı nesillerle teminat altına alınabilir. Milletler için en önemli sermaye vasıflı insandır. Gençliğini kaybeden milletler geleceklerini de kaybederler. Ülkemizin önemli mimarlarından Turgut Cansever:  “Şehri imar ederken, nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil, imar ettiğiniz şehri tahrip eder.”  Diyor.

İnançlarımıza göre; nesli ihyası ve sağlamlığı daha eş seçimiyle başlar. Kişinin hem dünyasını, hem de ahiretini cennete çevirecek,  helal süt emmiş birini eş olarak seçmesi gerekir.  Hz. Ömer oğluna: “Oğlum! sana ben daha doğmadan iyilik ettim. Anneni hayırlılardan seçtim” demiştir. Helal lokma ile besleme, güzel isim koyma, akika kurbanı kesme ve güzel terbiye ile devam eder.

Hayırlı nesillere nasıl sahip olabileceğimizi yüce kitabımız Kur’an ve peygamberimiz (AS) hadisleri ve yaşantısıyla bize anlatıyor ve yol gösteriyor. Kur’an-ı Kerim Lokman suresinde, Lokman (AS) ile oğlu arasındaki baba-evlat ilişkilerini anlatıyor.

- “Yavrum! Allah’a ortak koşma! Çünkü Allah’a ortak koşmak büyük bir zulümdür.”

-“Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığınca olsa ve bir kayanın içinde ya da yerin içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, hakkıyla haberdar olandır.”  

-“Yavrum namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret, kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.”

-“ Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme. Yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü Allah kibirleneni ve övüneni sevmez. Yürüyüşünde tabi ol. Sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini eşek sesidir.”

Yine İbrahim (as) ile oğlu, İsmail (AS)ın kıssası insanlığa bu konuda önemli yol gösterici olarak karşımıza çıkıyor. İbrahim (as);

- “Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.”  (İbrahim suresi:40)

-“Ey Rabbim! Bana Salihlerden olacak bir çocuk bağışla.” Diye dua ediyor.

Kur’an inanan insanların hayırlı nesillere sahip olmak için şöyle dua etmelerini istiyor:

-“Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl. Bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.” (Furkan suresi:74)

İnsan anasından tertemiz doğar. Kötülükleri sonradan öğrenir. Ana babanın ve büyüklerin görevi evlatlarını kötülüklerden uzak tutup, temiz halini olabildiğince koruyabilmektir. Bunun için iyilik kapılarını açan anahtar, kötülük kapılarını kapatan kilit olmalıyız.

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 15:26 tarihinde yazdırılmıştır.