ÇİFTÇİLERİN BURUK SEVİNCİ!

Yazar -

 ÇİFTÇİLERİN BURUK SEVİNCİ!

Çiftçilerin, bütün yıl bekledikleri hasat mevsimi geldi çattı. Hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte ekilen buğdaylar da biçilmeye başladı.


Bu yıl ki bereketli hasada sevinen çiftçilerin bu mutluluğu, canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ile birlikte kursaklarında kaldı.


Çiftçilerin 2017 üretim desteklerinin Resmi Gazetede yayınlanmasını beklerken bayramın son günü çıkarılan kararname, Türkiye’de buğday üretimini yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Trakya çiftçisini de yakından ilgilendiriyor.


Trakya’da ki Ziraat Odası Başkanları çıkarılan bu kararname ile çiftçiyi zor günlerin beklediği ve Türk çiftçisinin biteceği konusunda ortak görüş bildirirken, çiftçiler de kararnameye tepkilerini dile getirdiler.


İthalat gümrük vergilerinin düşürülmesiyle birlikte buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş olurken, geçen senenin altına düşen fiyatların ardından gelecek yıllarda çiftçilerin ithal ürünlerle nasıl rekabet edeceği de büyük bir soru işareti!


Canlı hayvan ithalatında 2017 yılı itibarıyla Avrupa’da birinci, Dünya’da da Amerika’dan sonra ikinci olan ülkemizin bu durumu ne kadar dışa bağımlı olduğumuzu ve üreticilerimizin ürünlerinin ne kadar değersizleştiğini de gözler önüne sermeye yetiyor.


Uygulanan tarım politikaları ithalatı değil üreticiyi teşvik edici olmalı!


Gümrük vergilerinin düşürülmesiyle birlikte canlı hayvandan sonra, hububat ürünlerinde de üretime dayalı değil, ithalata dayalı bir sisteme doğru adım adım gideceğiz anlaşılan. Hayırlı olsun! 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 13:03 tarihinde yazdırılmıştır.