RAMAZANIN BİZDEN BEKLEDİKLERİ

Yazar - Ahmet Bostancı

RAMAZANIN BİZDEN BEKLEDİKLERİ

      Ramazan: tutmak, kararlı olmak, şeytana ve nefse meydan okumak demek. İrade insanı olup nefsimizin ve şeytanın isteklerine dur dememizi bekler bizden ramazan. Sadece yemekten, içmekten, cinsellikten uzak durmak demek değildir ramazan. Tüm azalarımıza oruç tutturalım ki maksat hasıl olsun. Allah Teala: “Ey iman edenler sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç tutmak farz kılındı. Umulur ki korunursunuz..” (Bakara:183) buyuruyor. Peygamberimiz(as): “Oruç kötülüklere ve cehenneme karşı kalkandır.”. (Müsned_195)  “Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet birisi kendisine sataşırsa; ben oruçluyum desin.”(R.Salihin_1218) “Kim yalan konuşmayı ve yalan- dolanla iş yapmayı terk etmezse, Allah o kimsenin yemesini içmesini terk etmesine kıymet vermez.”(R.Salihin_1244) uyarısını yapıyor. Bu uyarıları dikkate almamızı bekler bizden ramazan.

     “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır. (R.Salihin _1222) “Oruçlular iftar edinceye kadar sudaki balıklar bile kendileri için istiğfar eder. (Tergib ve Terhib:424) “Ramazanın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluştur.” (Et-TergibS.72) “Oruçlu için iki sevinç vardır. Birincisi iftar ettiği vakittir. İkincisi ise orucun sevabı neticesinde Rabbine kavuştuğu vakittir.” (R.Salihin_1218) “Cennette “Reyyan” adında bir kapı vardır. Oradan sadece oruç tutanlar girer. Oruçlular girdikten sonra o kapı kapanır. Başkası oradan giremez. Oraya giren artık ebediyen susamaz.”(k.Sitte_3111) bu hadislerdeki müjdelere nail olmamızı cenneti hak etmemizi bekler bizden ramazan.

     “Oruç ve Kur’an kula şefaat edecektir.” Bundan dolayı Kur’an’la buluşmamızı ister ramazan. Çünkü ramazan Kur’an ayıdır. Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim ramazan ayında kadir gecesinde indirilmiştir. “SENİ KAN PIHTISINDAN YARADAN RABBİNİN ADIYLA OKU” (Alak:1-2) emrini insanlığa verir. “Biz O’nu (Kur’anı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen  ne bileceksin.! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı bir gecedir.” (Kadir suresi:1-2-3)  “O Ramazan ayı ki hakkı batıldan ayıran belgeler olarak ramazan ayında indirildi….” (Bakara_185) İşte bu ayetler ramazanın Kur’an ayı olduğunu bildirir. Öyleyse Kur’anı okumamızı ve anlamamızı bekler bizden ramazan.

     “Her şeyin bir zekatı (temizlenmesi) vardır. Vücudun zekatı da oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır.” (Tergib-ettehrib) “İman sabrın yarısıdır.” “Şüphesiz sabredenlere mükafatları hesapsız verilecektir.” (Zümer_10) Bu ilahi müjdelerin yanında Hz. Mevlana(Rah): “Oruç açlığına sabret ve onu tutmakta ısrar et. Sonra Allah’ın vereceği manevi rızkı bekle. İnsanın asıl gıdası nur-i ilahidir. Bundan dolayı hayvan gıdası ona layık değildir.” diyor. Varlıkların en üstünü olan insan oğlunun kulluk imtihanında başarılı olmasını, iç aleminde: “bir ben var bende, benden içerü” sırrına vakıf olmasını, insanın sadece maddeden ibaret değil, mana cihetinin çok daha büyük ve derin olduğunu anlaması gerektiği bekler bizden ramazan.

      Fakir-fukarayı, garip-gurabayı anlamayı, sorumluluklarımızın bilincine varmayı, Allah’a kul, habibi(as)ne ümmet olmamızı, yaradılış gayemize uygun yaşamamız gerektiğini idrak etmemizi bekler bizden ramazan…   Unutmayalım!... Dünyası ramazan olanın, ukbası bayram olur.      Hayırlı ramazanlar...

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 11:59 tarihinde yazdırılmıştır.