İSLAM KOLAYDIR

Yazar - Ahmet Bostancı

İSLAM KOLAYDIR

İslam’ın ana kaynağı Kur’an-ı Kerim hem lafzı, hem de manasıyla ilahidir. İnsan aklına ışık tutar. Duygu ve düşüncelerini yönlendirir. Allah’ı tanıtır. İbadetin feyizli bereketli yolunu gösterir. Fert ve toplum hayatını düzenler. Emir ve yasaklarıyla adaleti ve güzel ahlakı tesis eder. Ölüm sonrası hayattan insanları haberdar eder.

Tüm bunlar insanı sıkıntıya sokmak, birtakım zorluklarla yüz yüze getirmek için değil, sıkıntıları bertaraf etmek, ümit kapılarını açmak, vicdanları hayra yönlendirmek, kalplere huzur vermek, insanı Allah’a yaklaştırmak… içindir.  Böylece insanı hem dünyada, hem de ahirette mutlu kılmak içindir.

Din sıkıntı ve üzüntü aracı değildir. Rahmet ve umut kaynağıdır. Her emri hikmet, her prensibi rahmet, bereket ve umut kaynağıdır. İslam’ın kuralları her insanın rahatlıkla uygulayabileceği, amel ettiği takdirde, zevk alabileceği, manevi sıkıntılarından kurtulacağı ölçülerdir. Peygamberimiz (as) buyurdular ki: “Şüphesiz ki din kolaylıktır. Kim kendini dinde zorlayıp sıkarsa, (yorulur) din ona galip gelir. O halde orta yolu tutun…” (Buhari-iman)

“Dindarlığın Allah yanında en sevileni, batıldan uzak, hakka yönelik kolay olanıdır.” (Buhari-iman)

Beş vakit namaz gündelik hayata renk ve canlılık katar. İnsanı tekdüzelikten kurtarır. Madden ve manen temizler. Zamanı düzenli ve verimli kullanmayı sağlar. Zorluk ve sıkıntı değil, aksini sıkıntılardan arındıran, ruhu besleyip gıdalandıran bir ibadettir.

Zekat, sadaka gibi mali ibadetler, kardeşliğin pekişmesine, sosyal adaletin tesisine, sınıf kavgalarının ortadan kalkmasına vesiledir. İsrafı, lüksü ve konforu önleyici etkendir. İnsanın sadece kendisi için değil, toplum için de var olduğunun farkına varmasına sebeptir.

Oruç insanı maddi alemden alıp melek alemine yüceltir. Ruhen ve vicdanen arındırır. Vücudu ve sindirim sistemini dinlendirir. Sağlığın devamını temin eder. İradeyi güçlendirir.

Peygamber (as)den sonra din ve dindarlık adına, uydurulan ve dine sokulan her şey bid’attır. Bid’at ise dalalettir. (sapıklıktır.) Dalaletin sonu ateştir. Dinin her emri ve tavsiyesi ilahidir ve kolaydır. Yüce Allah buyuruyor ki: “Biz Kur’an’ı sana sıkıntı çekesin diye indirmedik.”  (Ta-ha:2)

 

 

 

                            

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Nisan 2024, 03:07 tarihinde yazdırılmıştır.