“KERKÜK’ÜN GÖZ YAŞI MERMERİ DELER!”

Yazar - Nuri Kahraman

“KERKÜK’ÜN GÖZ YAŞI MERMERİ DELER!”

Kendimizi bildik bileli Kerkük bizim için hep bir yaradır. Ordu İmam-Hatip Okulu’nda okuduğumuz 70’in ilk yıllarında, gazete merkez bâyii Şükrü Öztürk’ün orada vitrindeki gazete ve dergilere özlem ve ilgiyle bakarken, o zaman Ocak diye bir dergi vardı, Devlet vardı, bir de küçük, onlardan birinin genç versiyonu ya da hediyesi gibi bir dergicik vardı. Millî Gazete yanında, zaman zaman Bizim Anadolu, Selahaddin EŞ’in başyazarlığını yaptığı Bâbıâlîde SABAH diye bir gazete, Yeniden Millî Mücâdele falan, sağduyuya dâir ne varsa ilgilenmeye çalışırdık. Ta o zamanlardan, Dünyâ Türkleri, Türkmenler, hemen yanı başımızdaki Kerkük Türkleri'ne dâir zulüm, sürgün haberleri eksik olmuyordu. Ama, ne hikmettir ki, kimi zaman MHP’nin de içinde yer aldığı nice milliyetçi diyebileceğimiz sağ hükümetler kurulmuş, ama bu soydaşlarımızın elinden tutabilen olmamıştır. Hâlâ da öyle. Görüldüğü gibi, oyunlar yine onlar üzerine yoğunlaştı en son. Allâh yardımcıları olsun.

20 seneye yakın, belki daha fazla oluyor, bir gün İbrâhim Dayım (YÜKSEL), o günlerde akşam izlediği bir programdan söz etti. Orada Kerküklü bir ozanla program yapılmış. Sözlerinin arasında bir yer onu çok yaralamış. Diyormuş ki bu ozanımız: KERKÜK’ÜN GÖZ YAŞI MERMERİ DELER! O gün bu gündür bunu unutmam. Sağolsunlar mı diyelim, ne diyelim; gündemler de devamlı yaralarımızı azdırıyor?! Rabbimiz onları da, bizleri de, tüm dünyâ mazlumlarını da bu iğrenç, acımasız, haysiyetsiz zâlimlerin pençesinden kurtarsın. Âmin...

Mevcut iktidarın bu yönde büyük bir gayret ve kararlılık içerisinde olduğunu görüyor, heyecanlanıyoruz. Bunun için çağırsalar, inanıyoruz ki hepimiz de gitmeye hazırız. Bizim için düğün bayram olur. Onlar bu hâlde oldukça hayâtın orda olduğu kadar burada da tadı yok. Ama inşâllâh bir şeyler olacak. Hep duâ edelim. Elimizden gelen ne olursa, onda da ihmâlkârlık göstermeyelim inşâllâh.

Her neyse, araya fındık yazıları girince geciktirdik. Hüseyin ÖZTÜRK’ün köşesine taşıdığı bir yazısı vardı. Merâmımızı daha iyi anlatması bakımından onu paylaşmak istiyoruz sizlerle. Beğeneceğinizi umarak, altına bütünüyle imza attığımız bu yazıyı sizlere arz ediyor, inşâllâh bu ufak tefek duygu, düşünce ve yazılarımızın da duâ yerine geçerek, âminlerimizle berâber, zafere giden yolda bir adım teşkil etmesi dileğiyle hepinize sevgiler ve de saygılar sunuyoruz ves’selâm:

KERKÜK AĞIDI

Haçlı İttifakının, İran beslemelerinin destekleriyle, Bağdat üzerinden bölgedeki Müslüman halkları temizleyip, kalıcı olarak yerleşmek istediklerini herkes biliyor.

Irak topraklarındaki demografik yapı üzerine hatırlatmalar yapacaktım ki, şair ve yazar Kenan Çarboğa’nın “Kerkük Ağıdı” ya da “Neredesin” adlı şiirine denk geldim.

Şiir tabii ki, bugünkü hükümete ve Cumhurbaşkanımıza karşı yazılmış değil. Fitne ocakları körüklük yapmasın. Şiir sağduyu sahibi herkes için dile getirilmiş:

NERDESİN?

                   Sitem ana Türkiye’m, sana aziz milletim                   

Dilim dilim yüzüyorlar, nerdesin?

Öksüz kaldı lisânım, geleneğim, âdetim

Hoyratıma, türküme kızıyorlar nerdesin?

 

¥
Türkçe konuşuyorum, seninle aynı dilden 
Nasıl anlamıyorsun düştüğüm korkunç hâlden? 
Fayda beklemiyorum vallahi yaban elden 
Üzerimi kalemle çiziyorlar nerdesin?

¥
Bölüştüler sırtlanlar illeri, bölgeleri 
Hani dönme olanlar, haçlının gölgeleri 
Yaktılar nüfustaki tarihi belgeleri 
‘Burda Türkmen yok’ diye yazıyorlar nerdesin?

¥
Kardeşinim ben senin zor mu bunu anlamak? 
Yalvarıyorum sana kapında ağlayarak 
İstersen aç tarihi Misak-ı Milli’ye bak 
Onu bildiklerinden eziyorlar nerdesin?

¥
Bugün zulüm altında mahcup doğan bebekler 
Anayurttan dört gözle umutlu haber bekler 
Dün senin kemiğinle zincir kıran köpekler 
Dişini gösteriyor, azıyorlar nerdesin?

¥
Çanakkale’de vardım, Galiçya’da her yerde 
Koyun koyuna öldük Yemen’deki siperde 
Kurban olam ne olur muhtaç etme nâmerde 
Sahipsiz belliyorlar, üzüyorlar nerdesin?

¥
Bomba yüklü kamyonlar yol açarak mermiye 
Söndürmeye geliyor yurdumu söndürmeye 
Ben burada Türkmen’im sadece Türk’üm diye 
Güpegündüz kurşuna diziyorlar nerdesin?

¥
Hiç tepki vermiyorsun, sabrına şaşıyorum 
Unuttu mu diyerek şüpheye düşüyorum 
Bilmiyorsan bil artık soykırım yaşıyorum! 
Kerkük’ten Türk adını kazıyorlar nerdesin?

Hüseyin ÖZTÜRK, 20 Ekim 2016 Perşembe

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 09:49 tarihinde yazdırılmıştır.