SPORDAN ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ

Yazar -

SPORDAN ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ

Lüleburgaz Eski Sanayi’de 28 yıldır birçok branşta sportif müsabakalara ev sahipliği yapmış olan Lüleburgaz Spor Salonu “spor yapmaya uygun olmadığı” gerekçesi ile kapatıldı. He yıl bakımsızlığı ve ulaşım sorunuyla gündeme gelen Spor Salonu’nun kapatılması her şeyden önce can güvenliği bakımından sevindirici bir karar. Aksi bir durumda yüzlerce sporcunun antrenman ve maç yaptığı salonun yıkılmasının vebalinin altından kimse kalkamazdı.

Durumun ciddiyetini Spor Salonu’na gidenler mutlaka anlayacaktır. Dış cephesi rutubetten kararmış, giriş merdiveni alttan bir demir ile tutturulmuş, duvar boyaları dökülmüş sporcuların ağızları yürekte spor yapmaya çalıştığı bir ortamda başarılı sporcular yetiştirmek de düşünülemezdi.

Son yıllara baktığımızda Lüleburgaz’da herhangi bir branşta Türkiye ve Dünya derecesi yapmış sporcu sayısı bir elin beş parmağını geçmemiştir. Spor sadece madalya ve başarı kazanmak için yapılmıyor elbette ama neden Lüleburgaz’da bizim göğsümüzü kabartacak, bizleri gururlandıracak sporcular yetişmiyor?  Tesis sıkıntısı, Altyapı yetersizliği, sponsor desteğinin olmaması bunun altında yatan önemli sebeplerden birkaçı olabilir ancak asla bahanesi olmamalı.

Sadece yerelde değil 80 milyon nüfusa sahip bir ülkede bu durum ne yazık ki içler acısı bir tabloya sahip. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK’un) Rio 2016 Organizasyon Komitesi’ne ilettiği listedeki 103 ismin 25’i devşirme… Kenya, Etiyopya, Jamaika, Küba gibi ülkelerin sporcularına para verip TC vatandaşlığına geçiriyoruz,  yani başarıyı parayla satın almaya çalışıyoruz. Kendi gençlerimiz nerede? Spor yöneticileri ve federasyonun asli görevi devşirme sporcuyu getirmek yerine, ülkemizde başarılı gençleri bulup onları sistemli bir şekilde yetiştirip, onlarla başarıyı yakalamak olmalı.

Devşirme sporcuların ülkelerinde (Afrika) bizde eksik olan ne var? Tesis mi? Alt yapı mı? Para mı? Hiç bir şey yok… Açlık var, kuraklık, yoksulluk var ancak bütün bu sıkıntılara rağmen gelen madalyalar, başarılar var.  Peki nerede hata yapıyoruz? Türkiye’de neden sporcu yetişmiyor?

Bana göre bu durumun temelinde yatan en büyük sorun eğitim sistemimiz. Eğitim sistemi ile sporu yetiştirme sistemi birbirini desteklemesi gerekirken, birbiriyle çatışıyor. Bu eğitim sisteminde bir öğrencinin okuldan, özel dersten, dershaneden arta kalan zamanlarda spor yapacak zamanı bulması çok zor. Bu çatışmadan dolayı da çoğu öğrenci sporla eğitim arasında seçim yapmak zorunda kalıyor ve sporu bırakıyor. Ne zaman eğitimle spor bir bütün olarak ele alınır, birlikte hareket ederse başarı o zaman beklenebilir. Bu sistem değişmeden ne kadar tesis yapsak, alt yapı hazırlasak da başarı bir hayal olacak, Olimpiyatlarda, Avrupa Şampiyonalarında al bayrağımızı bizim gençlerimiz değil, Afrikalı sporcular dalgalandıracaktır.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 08:18 tarihinde yazdırılmıştır.