LÜLEBURGAZ ÖĞRETMENEVİ

Yazar -

 LÜLEBURGAZ ÖĞRETMENEVİ

   Öğretmenevleri, 12 Eylül’ün yarattığı kurumlardandır. Orduevleri ve polisevleri örnek alınarak kurulmuşlardır. İstendi ki öğretmenlerin de başlarını sokacak sıcak bir yuvaları olsun. Bu evler Türkiye’ye özgü kuruluşlardır. Bulundukları yerlerde ticaretle uğraşan esnaf, öğretmenevlerinin haksız rekabete yol açtığını öteden beri söyler dururlar.

                Vaktiyle Lüleburgaz’a bir öğretmenevi açılması ve yerinin neresi olabileceği konusunda ilgililerce bir toplantı yapılmıştı. O zamanki İI Milli Eğitim Müdürü Ruhi Pehlivan, Lüleburgaz’da öğretmenevi açılması için çok gayret göstermişti. Şimdi O’nu bu gayreti için saygı ile anıyorum.

                Öğretmenevinin yapılabileceği yer konusunda iki yer önerildi. Birinci öneri, şimdiki Gençlik Parkı’nın olduğu yerde ayrılacak bir alanda yapılması, İkinci öneri ise Emrullah Efendi İlkokulu bahçesine yapılması şeklinde oldu. Gençlik Parkı şehir merkezine uzak olduğu için benimsenmedi. Şimdiki yer ise okulun teneffüs alanını işgal etti. Okul idaresi, öğretmenleri ve veliler buna şiddetle karşı çıktılarsa da öğretmenevinin şimdiki yerine yapılması önlenemedi.

                Öğretmenevi inşaatı hızlı bir şekilde tamamlandı ve 1993 yılında açılışı yapıldı hizmete girdi. Öğretmenevi bugünkü yerine hiç yakışmadı. Geniş bir bahçesi yok. Öğretmenler yol kenarında, saçak altlarında, arka taraftaki izbe yerlerde, hatta bodrum gibi yerlerde oturmak zorunda kalıyorlar. Araba park yerleri bile yoktur. Öğretmenevi kuruluşundan beri okul ile ihtilafı bir türlü bitmemiştir.

                Zaman içinde diğer öğretmenevleri gibi bizim öğretmenevimiz de epeyce gelişme gösterdi. Atanan yeni müdürler yönetimleri sırasında dik dururlarsa ve gerektiğinde dikleşirlerse başarıya ulaşacaklardır. Çalışan personelin hak ve hukukunun korunup kollanmasında yöneticilerin etkili olacağı, bu davranışın hizmette başarıyı artıracağı unutulmamalıdır.

                Halk, öğretmenevinin Bakanlığın sağladığı ödeneklerle işletildiğini sanıyor. Eskiden Bakanlığın ödenek desteği vardı. Ama son yıllarda bu destek iyice kesilmiştir. Hatta üye aidatları bile kaldırılmıştır. Bu durum hizmette karlılık esasını getirmiştir. Bu sıralarda öğretmenevinin fiyatları ile dışarıdaki fiyatların

 Farkı kalmamıştır.

                Lüleburgaz büyük bir ilçedir. 1200 ü aşkın fiilen çalışan öğretmeni vardır. 700 e yakın emeklimizi de buna eklersek bunların eş ve çocukları ile hatırı sayılır bir müşteri potansiyeli oluşur diye düşünülmelidir.

                Öğretmenevi yönetimi bu müşteri potansiyelini öğretmen evine çekmeyi mutlaka başarmalıdır. Bir hesaba göre öğretmenevinin yüz kişiyi geçmeyen bir daimi müşterisi vardır. Bir de benim gibi arada bir gelen en çok iki yüz kişi vardır. Hepsi bu kadardır. Bu sayı ile ciddi bir gelir elde edilemez. Masrafları bile karşılayamaz.

                Aidatların kaldırılması öğretmenler arasında sevinç yarattı. Bunu birçok öğretmenden duydum. “Benden isteğim dışında kesilen aidatla alınan gazeteler, dışarının yarı fiyatına satılan çay, satın alınan oyun araçları Öğretmenevinin daimi müdavimi küçük bir azınlık guruba hizmet olarak sunulması kabul edilebilir miydi? Şimdi bu durum düzeltildi. Sayın Bakana teşekkür ederim.”

                Öğretmenevimiz yetersiz ve biraz da sevimsizdir. Yeni atanan müdürümüz burayı sevimli hale getireceğine inanıyorum.

                Öğretmenevinin çeşitli hizmetleri yanında, bazen orada yemek yediğim için, mutfak ve yemek hizmetlerini gözleme imkânım oldu. İş günleri öğlenleri öğrenci ve öğretmen beş yüzü aşkın kişiye üç çeşit yemek beş liradan servis ediliyor. Ayrıca yine taşımalı öğrencilere de devam ettikleri okullara öğlen yemeğini öğretmenevi yetiştirildiğini öğrendim ve mutlu oldum.

                Her gün öğrencilere yemek yetiştirmek çok zor ve oldukça teferruatlı bir iştir. Anladığıma göre bu konu üzerinde çok düşünülmüş ve iyi planlanmıştır. İlçe Milli Eğitim Müdürü bu hizmet için öğretmenevi müdürüne büyük destek vermiştir. Yemek araçlarının her gün hazır olması, yiyecek maddelerinin satın alınması veya yemek şirketlerinden sağlanması ve vaktinde yerine aksamadan yetiştirilmesi her türlü takdire değer.

                Öğretmenevinin yemek işleri sorumluluğunu üstlenenleri tebrik eder, dikkatli ve uyanık davranarak başarılarının devamını dilerim. Bu hizmetin getirisi öğretmenevini rahatlatacaktır.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 08:21 tarihinde yazdırılmıştır.