ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI

Yazar -

 ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI

Kazandığınız tüm parayı harcıyorsanız, sürekli alışveriş planı kuruyorsanız, çamaşır sepeti almaya diye çıkıp bir de salona halı alıp eve geliyorsanız aman dikkat alışveriş bağımlısı olabilirsiniz. 

            Her anlamsız, gereksiz ya da aşırı alışveriş hastalık anlamına gelmez. Alışveriş bağımlısı takıntılı biçimde alışveriş yapar, sürekli alışveriş yapmayı düşünür, alıverişle ilgili planlar yapar. Alışveriş bağımlısı, ihtiyaç dışı ve kontrolsüzce para harcar. Kişi olumsuz sonuçları görmesine rağmen, sorunu inkâr edercesine bu davranışına devam eder. Bağımlı kişi, eşi ve diğer yakınlarının gösterdiği öfkeli tepkilere, mali güçlüklere rağmen istediği an sonlandırabileceğini, her şeyin kontrolü altında olduğunu düşünür. Ay sonunda faturaları güç bela öderken ter döken kişi, iki gün sonra gördüğü yeni bir ayakkabıyı alabilir.

            Alışveriş bağımlılığının çok çeşidi ve sebebi olabilir. Alışveriş kolik için temel bilinçdışı amaç, rahatsız eden ya da veren duygulardan kaçınmaktır. Dikkatlerini keyif verici ve zihni uyarıcı alışverişe yöneltirler. Bir vuruk ya da kaybın tetiklediği bir acıyı bastırmak ya da kaçınmak için alışveriş yaparlar. Bu duygularla yüzleşmek yerine, alışverişle duygular uyuşturulur. Bir eşyanın her çeşidine sahip olmaya çalışırlar. Nesneler biriktikçe yalnızlık duyguları azalır.

            Alışveriş bağımlılığı ya da alışveriş takıntısının tedavisi mümkündür. Öncelikle kişinin probleminin farkında olması önemlidir. Alışveriş yapmak keyif verici bir faaliyet gibi Algılandığından birçok kişi bunun aslında hayatlarını daraltan bir sorun olduğunu fark etmeyebiliyor. Bağımlı ne zaman, ne miktarda, hangi duyguyla neler alıyor? Ne tür düşünceler alışverişi kolaylaştırıyor? Hangi ortamlarda alışverişe daha meyilli? Bunları bilmelidir.

            Alışveriş yapmadıklarında nasıl bir zorlanma yaşıyorlar ve bu zorlanmaya karşı direnme yolları ne olabilir?

            Alışveriş bağımlısı doğalgaz faturasını ödeyemediği için soğukta oturabilir ve çocuğu hastalandığında doktora götürmektense eczaneden aldığı ilaçlarla idare edebilir.

            Bağımlı alışverişe yalnız çıkar, alışveriş torbalarını gizler. Mağazada gördüğü bir ürünü ihtiyacı olmasa bile onu ısrarla almak ister, Alamazsa huzursuz olur.

            Alışveriş bağımlısı kazanılan her kuruşu harcıyorsa, tahammül edebilme güçlüğü çekiyorsa, en zor zamanlarda en fazla oranda harcama yapıyorsa, hiç birikim yapmıyorsa, alışveriş sorunuyla yüzleştiği zaman sinirleniyorsa, kredi kartları artıyorsa, asıl ihtiyaçlar ve zorunlu harcamaları ihmal ediliyorsa o bağımlıdir.

            Mutlaka bir psikiyatrise görünmelidir

                                                                                                           

 

                           

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 08 Mayıs 2024, 22:29 tarihinde yazdırılmıştır.