KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN YAPILANLAR

Yazar -

KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN YAPILANLAR

 Kürt sorunu ile Kürt terörü ayrı şeyler değildir.  Sayın Erdoğan, Başbakanlığı döneminde devletin kuruluşundan günümüze kadar Kürtlere yapılan bütün haksızlıklar için Kürt halkından devlet adına özür diledi. Böylece ret ve inkâr politikalarını tümüyle bitirdi. Eşitlik ve barış tavrını bütünü ile de ortaya koydu.

                Sorunların çözümünde terörün engel olmasını ortadan kaldırdı. Devlet, terörü o bölgenin geri kalmışlığının bir parçası olarak görmüştü. Devlet o bölgenin kalkınması için hemen teşvik paketleri çıkarmaya başlamıştı.

                Terör bölgesine, karayolları, fabrikalar, barajlar, havaalanları yapılmış, esnafa faizsiz veya düşük faizli krediler verilmiş. Bölgenin iç ve dış turizmi geliştirilmeye başlandı.

                Sosyal yardımlar, iş edinmeyi ve eğitim programlarını artırdı. O bölgedeki vatandaşı potansiyel suçlu görüp cezalandırmayı ve işkenceyi bitirdi. Nefret suçu yasa ile kaldırdı.

                Halkın Kürtçe konuşması serbest bırakılması, mahkemelerde Kürtçe savunma yapılması, seçimlerde Kürtçe Propaganda, Kürtçe, radyo ve TV, Kürtçe gazete ve dergi yayınları serbest bırakıldı. TRT Kürtçe yayına başladı. Üniversitelerde Kürdoloji Enstitülerinin kurulması sağlandı.

                Diyanet Kürtçe Kur’an tercümesi yaptı ve bastı ve Kürtçe hutbe okunmasına başlandı. Kürtçe, okullarda seçmeli ders oldu. Kürtçe eğitim verecek özel okullar kurulmasının önü açıldı. Değiştirilen yer isimlerinin yeniden konulması, çocuklara Kürtçe isimler verilmesi sağlandı.

                HDP’nin hazine yardımı alması için gerekli olan oy oranı %7 den  %3 e düşürüldü. Eş başkanlığının önü açıldı. Terör eylemlerine karışmamış. PKK üyelerinin evlerine dönmeleri serbest

Bırakıldı. Siyasete başlayabilecekleri açıklandı.

                Devletin Kürt kimliği ile ilgili sorunu aşıldı. Vatandaşın ekonomik ve sosyal refahını yükseltecek projeler yapıldı ve sonuç vermeye başlandı. Yeni sürecin adı Milli Birlik ve Kardeşlik

Projesi olarak adlandırıldı.

                Kürt sorununun çözümü demokratikleşme ve kalkınma sürecinin ayrılmaz bir parçası oldu.

Doğu ve Güneydoğu ekonomik hareketliliğe kavuşması, vatandaşlar barışın nimetlerinden yararlanmaya başladılar.

                Kürt siyaseti, dışlanan değil Türkiyelileşen bir hüviyet kazanmaya başladı. Terörle mücadele

Adı altında işkence, köy basma, Terörist avlama dönemi kapanmıştır. 

                Şimdi sıra bu sıralı saldırıların sonlandırılmasına gelmiştir. Silah hem ekonomiyi ve hem de

Sosyal kalkınmayı yavaşlatıyor. Halkın karşısında ikinci bir otorite olarak halkın huzurunu bozuyordu. Hem de Kürt siyasetinin özgünleşmesini engelliyordu.

                Devlet İmralı’da PKK kurucusu Abdullah Öcalan ile çözüm hedefinde anlaştı. Bu yeni sürecin halka anlatılması için Akil İnsanlar Heyetleri oluşturuldu. Bu heyetler, bütün ülkemizi gezerek bu konuda ön yargıları kırmaya çalıştılar.

 

                TBMM’nde çözüm süreci kuruldu. Çözüme ilişkin çerçeve yasası çıkarıldı. Çözüm süreci TBMM’nde Milli Güvenlik Kurulu’nun güvencesine alındı. 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 17:04 tarihinde yazdırılmıştır.