Toplum sorumluluklarımız

Yazar -

Toplum sorumluluklarımız

İnsanı en güzel surette yaratan yüce ALLAH diğer varlıkları da insanın hizmetine vermiştir. “İnsan kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder” sorumlu olduğunu bildirir. İlk sorumluluğumuz ALLAH’a karşı kulluk vazifesidir. İnsan kendisine, ailesine, komşusuna ve içinde yaşadığı topluma karşı sorumludur.

Aile yapısı itibariyle çekirdek bir toplum toplumdur. Bu toplum önemlidir ve önemsenmelidir. Çünkü neslin eğitimi ve kişilik gelişimi bu toplum içinde gerçekleşir. İnsanlar birbirlerini sevmek, saymak; birbirlerinin haklarına saygı göstermek zorundadır. Kişisel çıkar yerine toplum menfaatini gözetmelidir.

Özellikle kamu mallarını korumak, ayrıca çevreyi koruyup kirletmemek, kamu düzenine (kanunlara) uyarak toplumun huzur ve güvenliğinin sağlanmasında öncü olmaktır. Bu vesileyle insan çevresinin temizliğinden geliştirilmesinden sorumludur. Birleşmiş milletler tarafından 1972’de alınan bir kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda gösterilen çabaların amacı insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarının sağlanmasıdır. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bilhassa şehirlerde olduğu gibi Lüleburgaz halkımızın en büyük çevre problemi çöplerdir.

Plastik yahut pet ambalajlı yiyecekler yerine cam ambalajlı yiyecekler seçilebilir. Kullanılıp atılan piller yerine yeniden doldurulabilir (şarj edilebilir) piller kullanılabilir. Cam, kağıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar ayrı ayrı toplanıp, geri dönüşüm sonucunda çeşitli sektörlerde kullanılabilir.

 

BİR LÜLEBURGAZ DÜŞÜNÜYORUM:

Bir Lüleburgaz düşünüyorum yeraltına yerleştirilmiş (çöp konteynerleri olan, geri dönüşüm olarak, LÜLEBURGAZ Belediyemizin ekonomisine gelir getirmesini sağlayan!

Bir Lüleburgaz düşünüyorum mahallenin her sokağında 4’lü, 5’li, 7’li gruplar halinde gezen köpekleri olmayan. Yoldan geçen insanlara saldırıp rahatsız etmeyen, çöplerin köpekler tarafından dağıtılmadığı, sokaklarında poşet ve kağıt parçalarının uçuşmadığı, tertemiz ışıl ışıl sokakları olan, Lüleburgaz düşünüyorum.

Bir Lüleburgaz düşünüyorum.  Lüleburgaz Belediyemizce insanların hizmetine sunulmuş, İstanbul Caddesi gezi yolunda vatandaşlarımız gezerken ellerindeki sigara paketi ve izmaritlerini, ellerini sildikleri peçetelerini atması için yol üzerinde küçük çöp bidonları olan.

Bir Lüleburgaz düşünüyorum Lüleburgaz Mimar Sinan Köprüsü’nün altından geçen deresinin islahı yapılmış, sağlık ve görsellik anlamında dere etrafında bulunan yeşil alanların, dinlenme ve piknik alanı olarak vatandaşımızın hizmetine sunularak faaliyete geçirilmiş. Derenin ıslahı ile birlikte çevresinde ağaçlandırma yapılmış.

Bir Lüleburgaz düşünüyorum taşınabilir yaya köprüsü ilaveli Lüleburgaz deresi ve Mimar Sinan Köprüsü (TAŞ KÖPRÜ) çevresi güzelleştirilmiş.

Bir Lüleburgaz düşünüyorum. Yıllardır Lüleburgaz’da yaşayan, Arnavut, Göçmen ve Anadolu vatandaşlarımızın, yaşamını yitirmiş olan (Ahirete intikal eden) yakınları için cenaze hizmetlerinin karşılıksız verilen (memleketine götürmek isteyene cenaze arabası temin edilen).

Bir Lüleburgaz düşünüyorum belediyemizce mesleki eğitim kursları açmış gençlerimize iş istihdamı sağlanmış. Yaşı ve eğitimi sosyal koşullarından dolayı mesleği olmayan ev hanımlarımızda eğitilerek (Ankara’nın Beypazarı ilçesinde olduğu gibi) iş istihdamı sağlanmış, hem ev ekonomisine hem Lüleburgaz’a gelir sağlayan.

Bir Lüleburgaz düşünüyorum tertemiz yeni bir çehresi olan, çevre temizliği bilinci olan insan evini nasıl temiz tutuyorsa dışardaki çevresinide temiz olmasına dikkat etmelidir.

Yüce ALLAH, dünyayı en güzel şekilde her şeyi yerli yerinde (deniz, ırmak, dere, doğadaki ağaçlar, uçan kuşlar gibi) yaratmış. Aynı zamanda dünyadaki canlı cansız varlıkların biz insanların ve yaşamını sürdürmek için çaba gösteren kuşların, aslanların, KURTLARIN, kaplanların, geyiklerin istifadesine sunulmuştur.

Gelişen ve değişen yaşam şartlarında çağın getirdiği stresten kurtulmak için insanoğlu piknik alanlarına gitmek, temiz hava almak, dinlenmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. İnsanların dinlendiği yerlerin temiz tutulması, buralara giden vatandaşlarımızın piknik yaptıktan sonra oturdukları ve dinlendikleri yerleri temiz olarak bırakmaları, çöplerini bir poşete toplaması gerekir.

İnsan olarak piknik yapmaya gittiğimizde nasıl temiz yer arıyorsa, temiz olarak piknik yerlerini bırakmalıdır.

İnsanın görevi Yüce ALLAH’ın bu eşsiz nimetlerinin kıymetini bilerek onu güzel şekilde değerlendiren bireyler olmalıyız. Sevgili peygamberimiz (s.a.v.) çevre temizliği hakkında şöyle buyurmuştur “Allah pak ve temizdir, paklık ve temizliği sever, öyle ise avlularımızı boş sahalarımızı temiz tutun” Bizde insan olarak iyi ve güzel hizmetler istiyorsak güzel yapılan hizmetlerin kıymetini bilelim.

BİR LÜLEBURGAZ DÜŞÜNÜYORUM, yerel yönetimimizce (Belediyemizce) su faturalarında indirim sağlanmış ucuz su ücreti alınan,

BİR TRAKYA DÜŞÜNÜYORUM Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel EROĞLU’nun seçimde söz verdiği gibi, Ergene Nehri temizlenmiş, Trakya topraklarında yeniden tertemiz suları berrak akan bir Trakya Ergene Nehri düşünüyorum.

 

BAYRAĞIMA UZANAN ELLER KIRILSIN

Niçin bu hallere düştük niçin biz.

Bir koca çınardık, özümüz nerede.

Öyle mukaddes dava bayrağım için

Yanıp kül olmuşuz, közümüz nerede.

Bayrağıma uzanan eller kırılsın.

 

Ceddim denizlerde kükrer coşardı.

Binlerce Mehmetçik can vermiş

Bu bayrak bu toprak için.

Bu bayrağa el uzatıp indirenler kırılsın.

 

Savaşta kartalım, sulhta meleğiz.

Çevrilmedi haktan hiçbir dileğimiz.

Bayramı indiren PKK’lı denen densiz.

Bükülmez bizim tunçtan bileğimiz.

Zamanı gelince sana dersini veririz.

 

Mal değil vatandır canın yongası.

Çekerse kınında kılıcı, açılır pası.

Bitsin artık bitsin kardeş kavgası.

Nerede ahlak, iman çözüm nerede.

Bayrağıma uzanan eller kırılsın.

 

Yıldız olup göklerine doğsam mı?

Hilal olup dağlarında coşsam mı?

Ayyıldız’ım ne istiyor PKK denen bu itler.

Esen yellere bak, sevda yelidir.

Açan güllere bak, bayrak alıdır.

 

Al bayrağım seni indirmeye cüret edenlere fırsat verenlere, bir daha fırsat vermesin ALLAH’ım. Bayrağıma uzanan eller kırılsın.

 

12 Haziran 2014 Perşembe BERAT KANDİLİDİR.

Tüm Lüleburgaz halkının Berat Kandili’ni kutlar cenabı Allah’tan tüm günahlarımızın beratini dilerim.

Saygı ve sevgilerimle.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 16:49 tarihinde yazdırılmıştır.