En yüksek akaryakıt Türkiye’de

Şeker: Esnafımıza da tıpkı deniz ve hava ulaşımında olduğu gibi ÖTV’siz akaryakıt temin etme imkânı tanınmalı, bunun yanında birçok AB ülkesi olduğu gibi ulaştırma sektöründe indirimli KDV oranı uygulanmalıdır.
En yüksek akaryakıt Türkiye’de
Ertan BAYER-Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, Dünyada en yüksek akaryakıt fiyatı Türkiye’de olduğunu söyledi.
Bunun nedeninin alınan verginin yüksek olması olduğunu belirten Şeker “Motorin ve benzin fiyatlarının yüksek oluşu ulaşım sektöründe gerek hız alanlar,  gerekse ticari faaliyette bulunanlar açısından olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle hava ve deniz taşımacılığı faaliyetinde bulunan büyük şirket vergi yönüyle teşvik edilmekte ve bunlara ÖTV’siz akaryakıt temin etme imkânı sağlanmıştır.
Ülkemizdeki kamyon sayısının Avrupa Birliği üye ülkelerdeki toplam kar sayısında daha fazla olduğu düşünüldüğünde, sözü edilen sorun daha iyi anlaşılacaktır. Diğer taraftan şehir ve iç ulaşımın vazgeçilmez bir parçası olan minibüs, taksici esnafımızın en büyük maliyeti şüphesiz akaryakıttır. Bu nedenle şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı faaliyettir. Bulunan esnafımıza da tıpkı deniz ve hava ulaşımında olduğu gibi ÖTV’siz akaryakıt temin etme imkânı tanınmalı, bunun yanında birçok AB ülkesi olduğu gibi ulaştırma sektöründe indirimli KDV oranı uygulanmalıdır.
4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği ulaştırma sektörşoför, minibüs servisi, Taksici, Kamyoncu Esnafının yerine getiremeyecek kadar ağır şartları öngörmektedir. Taşımacılık yapabilmek için zorunlu olan yetki belgelerinin ücretleri çok yüksektir. Ayrıca söz konusu Kanunun ve Yönetmeliğin uygulanmasında pek çok problemle karşılanmaktadır. Bu problemlerin çözümü için Yönetmelikte değişikliğe gidilmelidir. Bilindiği gibi Ticari Araçlar için zorunlu Trafik Sigortası, Zorunlu karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası ve Kasko Sigortası olmaz üzere ( 4 ) ayrı sigorta poliçesi bulunmakta! Ticari Araçlar için geçerli olacak tek bîr sigorta poliçesi yapılarak bu çeşitliliğin önüne geçilmesi, esnafımızın her bir poliçe için yüksek bedeller ödemesine, koşuşturması! Son verilmelidir. Her bir ayrı poliçe için eksikliği ve tarihinin geçmesi esnasında cezai Yaptırımlarla karşı karşıya kalan esnafımız tek poliçe oluşursa rahatlayacaktır.” Dedi.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 10:41 tarihinde yazdırılmıştır.