Özgür Kaya’dan Kumrular Köyü’nde Muharrem Lokması

Ramazan ayı boyunca Kırklareli’nin çeşitli köylerinde iftar saatinde Yeryüzü sofrası kuran Özgür Kaya, Muharrem ayında da boş durmuyor.
Özgür Kaya’dan Kumrular Köyü’nde Muharrem Lokması  

 

 Muharrem ayında 12 gün boyunca Kerbela’da Hz Hüseyin için yas-ı matem orucu tutan Alevi-Bektaşi ve Caferi vatandaşlarımız 5 Ağustos 2022 Cuma günü  (bugün)   Babaeski Kumrular köyünde bir araya gelerek Muharrem Lokması yiyecekler. Kumrular köyü muhtarlığı ile birlikte Özgür Kaya’nın organize ettiği YERYÜZÜ SOFRASI-MUHARREEM LOKMASI dağıtımına çok sayıda sivil toplum örgütünün ve vatandaşın katılması bekleniyor.

KERBELA ne olmuştu?

Miladi 680 yılında Emevi iktidarını ele geçiren Muaviye’nin yerine tahta geçen Yezid, Hz Muhammed’in torunu, Hz Ali’nin oğlu Hüseyin’i kendi iktidarına tehdit olarak görüyordu. Yapılan tehdit ve tacizler sonucu HZ.Hüseyin bütün ailesi ile birlikte Mekke’den Medine’ye göç ederken (72 kişilik kafile) Kerbela denilen yerde Yezid’in ordusu tarafından kuşatıldılar. Günlerce susuzluğa mahkûm edilen Peygamber torunları 10 Ekim 680 günü  Hz. Muhammed ve Hz Ali’nin soyu katledilerek tamamen yok edildi. Bu olay İslam dünyasında bu günde devam eden büyük etkilere sebep oldu. Aradan geçen 1400 yıla rağmen hala Müslümanlar Kerbela’yı unutmamak için 12 gün yas ve matem orucu tutuyorlar. Bu dönemde hiç su içilmiyor, hiçbir canlı öldürülmüyor, yemeklerde et ve tavuk gibi gıdalar kullanmıyor.

Ertan BAYER

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 18:51 tarihinde yazdırılmıştır.