ÇED yoksa termik santral olmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun İğneada’ya termik santral projesinde farklı bakanlıklar farklı açıklamlar yapıyor. Bir belirsizlik mi var?” şeklindeki sorusunu “İğneada’ya termik santral projesinde belirsizlik yok. ÇED belgesi olmadan her hangi bir izin YA DA lisans alınamaz.” Sözleriyle cevapladı.
ÇED yoksa termik santral olmaz
Ertan BAYER -CHP Kırklareli Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Siyam Kesimoğlu İğneada’ya yapılması planlanan ve Beğendik köylüleri başta olmak üzere, çevre halkının, İğneada Belediyesinin ve doğa dostu dernek ve kişilerin çabasıyla engellenen Beğendik termik santral projesiyle ilgili, farklı bakanlıklardan yapılan çelişkili açıklamaları Meclis Gündemine taşımıştı.
Hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a soru önergeleri yönelten Kesimoğlu, termik santral için Bakan Bayraktar “ÇED Raporu Özel Formatı verilmemiştir” derken, Bakan Yıldız’ın “Üretim lisansı başvurusu inceleme-değerlendirme aşamasında” dediğini aktararak “Farklı Bakanlıklardan neden çelişkili açıklamalar geliyor? Termik santralle ilgili bir belirsizlik mi söz konusu?” sorularını yöneltmişti.
Kesimoğlu’nun önergesine Bakan Bayraktar’dan gelen cevapta proje konusunda bir belirsizlik olmadığı, söz konusu faaliyetlerin ÇED Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirildiği belirtilerek “ÇED Belgesi olmadan her hangi bir iznin veya lisansın alınması mümkün değildir” denildi.
Bakan Bayraktar, Kesimoğlu’nun “Santral projesinin yenilenerek santral için sürecin yeniden başlaması söz konusu olabilir mi?” sorusunu ise “Santral projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan herhangi bir proje değişikliği bulunmamaktadır. Yapılacak bir değişiklik yine ilgili yönetmelik çerçevesinde değerlendirilecektir.” şeklinde yanıtladı. Bakan Bayraktar, proje değişikliği konusunun, ülkemizde enerji politikalarını belirleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile yatırımcıyı doğrudan ilgilendirdiğini vurguladı.
Bakan Bayraktar’ın cevabına göre, proje değişikliği konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılmış bir başvuru bulunmuyor.
Bakan Bayraktar’dan gelen cevabın kendileri için sevindirici olduğunu belirten Kesimoğlu, konunun takipçisi olacaklarını, hukuku yandan dolanmayı, konuya ve çıkarlarına göre mevzuatı değiştirmeyi ilke ve alışkanlık edinmiş iktidar partisinin bu konudaki uygulamalarını yakından izleyeceklerini söyledi.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 05:18 tarihinde yazdırılmıştır.