SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI PLATFORMU’NDAN ERZİNCAN/BAŞBAĞLAR KATLİAMI BASIN AÇIKLAMASI

Ensar Vakfı Lüleburgaz Şube Başkanı Eyuup Sabri Erdem, Lüleburgaz Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına basın açıklaması yaptı.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI PLATFORMU’NDAN ERZİNCAN/BAŞBAĞLAR KATLİAMI BASIN AÇIKLAMASI  

Eyyup Sabri Erdem yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; “5 Temmuz 1993’te meydana gelmiş olan ve, yakın tarihimizin en acı ve derin yaralarından biri olarak tarihe geçen Erzincan/Başbağlar katliamı hâlâ aydınlatılmamıştır ve aydınlatılmayı beklemektedir. Erzincan’ın Kemaliye İlçesi’ne bağlı Başbağlar Köyü’nde vatanımızı bölmek isteyen hain teröristlerce 33 vatandaşımız katledilmiş ve maalesef 27 yıldır adalet tesis edilmemiştir.

Başbağlar katliamı, akşam vakti, ezan okunurken çok sayıda hain eli kanlı PKK’lı teröristin köyü basması, ezan okunduğu sırada köyün camisine girerek cemaati zorla dışarı çıkarmasıyla başlamıştır. Camiden dışarı çıkarılanlar ve seçilerek evlerinden alınıp köyün meydanına getirilenler kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden kurşuna dizilmiş, daha sonra evleri ateşe verilmiş, bir köy haritadan silinmek istenmiştir. Yaklaşık 214 ev, okul ve camii yakılıp yıkılmıştır.

Bu vahşet, milletimizin vicdanında derin ve kesinlikle kapanmayacak bir yara açmıştır.

Bu alçak terörün, üç gün önce Sivas’ta Madımak Oteli ve çevresinde yaşanan olaylarda 37 kişinin öldürülmesinin intikamı gibi gösterilmeye çalışılması, milletimizi karşı karşıya getirme kurgusudur. Bu vahşetin failleri, onları kullanan derin yapılar açığa çıkarılmamış, yargılanmamıştır. Faillerin hak ettikleri cezayı almaları yönünde ciddi bir adımın atılmamış olması milletin yarasını derinleştirmiş, acısını katmerleştirmiştir.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta çıkan olaylarda 37 kişinin hayatını kaybetmesi, Başbağlar’da 33 masumun katledilmesi olaylarının birbiriyle ilişkilendirilerek servis edilmesi, gizli bir elin milletimizin birlik ve bütünlüğüne kastettiğini, bu suikastlarla kardeşliğimizi yok etmek istediğini göstermektedir.

Kadim bir medeniyet tecrübesini, derin tarihî şuuru ve birikimini Anadolu irfanı ve vicdanı olarak yaşayan milletimiz, sağduyusu ile kardeş kavgası çıkarmayı amaçlayan bu alçak kışkırtmaya imkân ve fırsat vermeyerek tezgâhı bozmuştur.

Başbağlar’da olsun, Sivas’ta olsun kaybettiğimiz bütün canlar bizimdir.

Devletimizi ve milletimizi bölmek isteyen fesat,ihanet odaklarının olumsuz etkisi olmaksızın bu memleketin hiçbir evladı, siyasi dini görüşü ve etnik kökeni ne olursa olsun başkasını yok etmek üzerine bir varlık inşa etmez, etmemiştir ve bundan sonra da etmeyecektir. Hepsinin acısı onlarca yıl sonra bugün bile milletçe içimizi yakmaktadır.

İnsanımızın ölümü üzerinden hesap yapan kanlı odakların bir daha herhangi bir vahşete cüret edememeleri için Başbağlar, Sivas Madımak Oteli olayları ve bütün faili meçhullerin kararlılık, titizlik ve ciddiyetle araştırılması, sadece gerçeklerin ortaya çıkması adına değil, toplumsal barış ve adaletin tesisi için de gereklidir.

“Ensar Vakfı Lüleburgaz Şubesi ve Lüleburgaz Sivil Toplum Kuruluşları Platformu”olarak, bu menfur katliamları, katliamlara yol açan şiddet ideolojilerini reddediyor, yapanları da lanetliyoruz. Milletçe bu katliamın sebep ve sonuçlarından çıkardığımız derslerle bir daha böyle acılara yol açacak ortamlara imkân verilmemesini temenni ediyoruz.

2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan, faillerinin dış mihraklar olduğu beli olan menfur Sivas katliamını bahane ederek bu milletin dinini yaşamaya gayret eden vatanının milletini seven insanlarını hedef göstermek suretiyle;

“Dinci gericiliğin, faşizmin ve ırkçılığın bizi sürüklediği bataklık karşısında eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış üzerine inşa edilmiş ortak bir gelecek umudunu yeşertmemiz gerekiyor." açıklamasını yapanları ve bununla insanları kamplaştıran kutuplaştıran, bölen ve ötekileştirenleri kamunun vicdanına havale ediyoruz.”

Ertan BAYER

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 21:59 tarihinde yazdırılmıştır.