Lüleburgaz’da “Geçinemiyoruz” açıklaması

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Kongre Meydanında ‘Geçinemiyoruz’ adlı basın açıklaması düzenledi.
Lüleburgaz’da “Geçinemiyoruz” açıklaması  

Basın açıklaması Lüleburgaz Kongre Meydanında 29 Kasım Pazartesi günü saat 17.30’da düzenlendi. Platform üyeleri pahalılık, işsizlik, asgari ücret gibi konuları ele aldı.

Yapılan basın açıklaması şu şekilde;

“ARTIK YETER GEÇİNMEK İSTİYORUZ”

“Artık yeter geçinmek istiyoruz. İşsizlik, pahalılık, zamlar ve faturalar belimizi büküyor. 1 yıldan beri geçinmemiz için alınması gereken önlemleri, meydanlarda anlatıyoruz. Milyonlarca işçi, memur, emekli, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar için haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünün altında karakışa girerken, geçinebilmek için ülkeyi yönetenleri önlem almaya çağırıyoruz. Üstüne üstlük yaşadığımız döviz krizi ile geçinmek giderek daha imkansız hale geliyor. Ülkeyi yönetenler ‘Dövizden size ne’ diyor. Bizim aklımızla dalga geçmeyin Biz Türk Lirası kazanıyoruz. Ancak döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz.” denildi.

“BU YOL KIŞIMIZI KARAKIŞA ÇEVİRİYOR”

“Bugün ülkemize, emeğimize sahip çıkmak yurtseverliğin gereğidir. Türk Lirasının ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir. Türkiye salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri oldu. Bir karakışın eşiğinde iktidarın bu politik tercihinin değişeceğine dair en ufak bir işaret dahi yok. Aksine iktidarın ekonomik tercihleri, iktidarın rotası bildiğimiz rota. Bu yol yol değil. Bu yol kışımızı karakışa çeviriyor. ‘Ekonomi şahlanıyor’ dediler ama işsizlik şahlandı, pahalılık şahlandı, faturalar, borçlar, zamlar şahlandı. Mızrak çuvala sığmıyor.” denildi.

“İŞÇİNİN AİLESİ HESABA KATILMADAN SADECE KENDİSİ İÇİN HESAPLANMAKTADIR.”

“Asgari ücret düzeyi şu anda açlık sınırının altındadır. 10 bin lirayı aşan yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasında ise büyük bir uçurum vardır. Asgari ücrette yaşanan artışlar diğer emek gelirlerine yansımadığı için ortalama ücretlerle asgari ücret arasında makas kapanmakta ve giderek daha fazla işçi asgari ücret civarında ücretlerle çalışmaya mahkum olmaktadır. Bu kadar geniş kesimleri kapsayan asgari ücret üzerinde oldukça ağır bir vergi ve kesinti yükü söz konusudur. 2021 yılında brüt asgari ücretten 750 liradan fazla vergi ve kesinti yapılmaktadır. Emekçiler tarafından ödenen dolaylı vergilerle asgari ücret ülkemizde uluslararası standartların aksine işçinin ailesi hesaba katılmadan sadece kendisi için hesaplanmaktadır.” denildi.

Haber; Uğurcan KARAOĞLU

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 00:23 tarihinde yazdırılmıştır.