TARIM STRATEJİK BİR KONUDUR!

Her geçen yıl suya olan talep artarken, iklim değişikliğinin sonucu olarak su kaynaklarının azalıyor olması tarımda sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkilemektedir.
TARIM STRATEJİK BİR KONUDUR!  

 

 

Sulamada verimliliği artırıcı çalışmalar yaparak tarımsal üretim ve arz güvencesini destekleyen politikalarla, bitkisel ve hayvansal ürünlerin güvenilir gıdaya dönüşmesi kesinlikle sağlanmalıdır.

Kendi gıdasını üretemeyen ülkeler tam bağımsız olamaz anlayışıyla, ülke ihtiyaçlarını yeterli ölçüde karşılayacak güvenilir gıdayı üretmemiz, topraklarımızı suyla, çiftçimizi bilgiyle buluşturmamız gerekmektedir.

 

Dolayısıyla, ilk önce yapılması gereken yabancılara toprak satışı yasaklanmalıdır.

Diğer taraftan; destekleme konusu tekrar gözden geçirilmeli ve destekler üretici öncelikli olarak verilmelidir. Yıllardır yabancılara satılan tarım topraklarını alanlar kimlerse, desteklenen de onlar olmamalıdır.

 

Aksi takdirde küçük aile tipi üreticilerimiz kısa sürede yok olacaktır.

Daha önceki yıllarda 25 dönüm olan miktar, sonra dan 300 dönüme çıkarıldı. Tarım topraklarımızın yabancılara satılması sonucu yaşanan bu olumsuzluklar, yani desteklemeler üretici öncelikli verilmelidir.

 

Çiftçimizin tarımda kullandığı ürünler özellikle de son yıllarda çok daha pahalı oldu. ( Tohum, Gübre, İlaç, Mazot vs. )

 

Bu konuda üreticilerimize ciddi kolaylıklar sağlanmalıdır.

 

Ülkemizin tarımsal ihtiyacını yerli üretimle karşılaması, çiftçilerimizin daha çok kazanması için, “Havza Bazlı Üretimi Destekleme Modeli” ve “Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli” ile sektöre yönelik doğrudan çözüm stratejileri hızla geliştirilmelidir.

 

Sonuç olarak; Çevre dostu uygulamalar olan iyi tarım ve organik tarım kesinlikle desteklemelidir.

“ VATAN TOPRAKLARI KUTSALDIR, KADERİNE TERK EDİLEMEZ! “

 

 

Hakan DEDEOĞLU

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 06:17 tarihinde yazdırılmıştır.