Siren seslerini sık sık duyacağız

Kırklareli Valiliği tarafından yapılan bilgilendirmede geçtiğimiz hafta Lüleburgaz’da da denemeleri yapılan siren sisteminin 15 Kasım 2021 tarihine kadar devam edeceği belirtildi.
Siren seslerini sık sık duyacağız  

AFAD ve ASELSAN işbirliğiyle Zonguldak’tan başlayarak Kilis, Gaziantep ve Hatay illeriyle devam eden ikaz ve alarm (siren) sistemi kurulumu projesinin Kırklareli, Sinop ve Iğdır’da devam ettiğinin belirtildiği açıklamada 4 Ekim-15 Kasım tarihlerinde siren çaldırılarak saha testlerinin yapılacağı belirtildi.

Düşük ses seviyesinde

Açıklamada; “Belirtilen tarih aralığında gün boyunca yapılacak testlerin büyük bir bölümü düşük ses seviyesinde yapılacaktır. Ancak, testlerde siren sistemi birkaç defa maksimum ses seviyelerinde toplu olarak çaldırılacaktır” denildi.

Bu testlerin bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, yapılacak duyurularda ve ilanlarda siren seslerinin ne anlama geldiği ve bu sesleri duyunca neler yapılması gerektiği anlatılarak doğal ortamda gerçek bir sivil savunma eğitimi verilmiş olacağı belirtildi.

Ne ifade ediyor?

Bu siren sisteminin;

             Düşman hava saldırıları ve KBRN tehlikeleri ile afet ve acil durumlara ilişkin tehlike haberlerini; alarm işaretleri ve anons yayınları olarak halka duyurmak için kurdurulduğu,

Tehlike haberlerinin;

             Siren sesiyle birlikte; radyo ve televizyondan, belediye ses yayın sisteminden, merkezi ezan sisteminden de yayımlanacağı,

             Cep telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ve Mobil Uygulama (eAFAD) üzerinden bildirim geleceği,

             Sosyal medyadan duyurulacağı anlatılmalıdır.

Ayrıca sistemden yapılacak anonslar anlaşılamadığı veya duyulamadığı zaman ikaz ve alarm işaretlerinin ne anlama geldiği ve bu işaretler duyulduğunda neler yapılacağı anlatılmalıdır.

Günümüz sirenlerinde hem anons yapılabilmekte hem de anlamları önceden bilinen ikaz ve alarm işaretleri verilebilmektedir. Ülkemizde kullanılmakta olan İkaz ve Alarm işaretleri 4’e ayrılır:

             Sarı İkaz

             Kırmızı Alarm

             Siyah Alarm (KBRN Alarmı)

             Beyaz (Tehlike Geçti) İkaz

SARI İKAZ

Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.

KIRMIZI ALARM

Hava saldırısı tehlikesi olduğunu işaret eden kırmızı alarm, 3 dakika süren yükselip alçalan dalgalı siren sesi ile duyurulur.

SİYAH ALARM (KBRN ALARMI)

Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer saldırı tehlikesini işaret eden bu alarm ise 3 dakika süreli kesikli siren sesi ile duyurulur.

BEYAZ İKAZ

Tehlike geçti ikazının işareti, radyo, televizyon, hoparlör, megafon gibi araçlarla duyurulur. Bu haber duyulunca sığınılan yerden çıkarak normal yaşanılan yerlere dönülmeli, yardıma muhtaç olanlar varsa yardım edilmelidir.

ÖRNEK Anons Metni;

Değerli Kırklareli Halkı,

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen “Siren Sistemi Kurulumu Projesi” nin kurulumu İlimizde tamamlanmıştır. Bu kapsamda, 4 Ekim - 15 Kasım 2021 tarihleri arasında İlimizde kurulmuş olan Siren Sisteminin deneme yayınları yapılacaktır.

Bu siren sistemi;

•Düşman hava saldırıları ve Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tehlikeler ile afet ve acil durumlara ilişkin tehlike haberlerini; alarm işaretleri ve anons yayınları olarak halka duyurmak için kurdurulmuştur.

Söz konusu Tehlike haberleri, Siren Sisteminden yapılacak alarm işaretleri ve anonslarla, ayrıca;

•Radyo ve televizyon yayınları, belediye ses yayın sistemi ve merkezi ezan sisteminden de yayımlanacaktır. Ayrıca cep telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ve AFAD Mobil Uygulaması (eAFAD) üzerinden bildirim gelecek ve sosyal medyadan da duyurular yapılabilecektir.

Test yayınında 2 kez “Dikkat! Dikkat! Bu bir deneme yayınıdır. Lütfen Dikkate Almayınız.” anonsu yapılacaktır.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 23:16 tarihinde yazdırılmıştır.