Son 3 yılda yapılan zamlar vatandaştan saklanıyor mu?

Lüleburgaz Belediye Meclisi’nin AK Parti Grubu tarafından yapılan açıklamayla son 3 yılda su ücretlerine zam yapılmadığı söylenen Lüleburgaz Belediyesi’nin geçen yıl su faturalarına yüzde 9 oranında zam yaptığını, ondan önceki yıl ise su kullanım tarifesinin 1-15 metre küpten 1-10 metre küpe indirilerek gizli zam yaptığı söylendi.
Son 3 yılda yapılan zamlar vatandaştan saklanıyor mu?  

Açıklamada İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı olarak mühendisler odasından alınan kayıt yenileme ücretinin yasal dayanağı olmadığının da belirtildiği açıklamada Belediye meclis Toplantısında CHP’li belediye meclis üyelerinin son 3 yılda suya zam yapmadıklarını söylemelerine karşın Lüleburgaz Belediyesi’nin resmi kaynaklarında suya zam yapıldığının açıkça görüldüğü belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;  “Kıymetli Lüleburgazlı vatandaşlarımız; 1 ekim cuma günü gerçekleştirdiğimiz Meclis toplantımızda gündemimizde ki maddeler ilgili komisyonlara havale edildi. 4 ekim pazartesi 3 saatlik yoğun bir mesai harcayarak 13 müdürlük ve plan bütçe komisyonunun  oy birliği ile 2022 ücret tarifelerini karara bağladı.

Mühendisler Odasından alınan ücret yasal değil

6 ekim çarşamba günü de komisyon raporunun oylanmasından önce söz alarak uzun zamandır yasal bir dayanağı olmamasına, mühendisler odasının itiraz dilekçeli başvurusuna ve açılmış bir çok davaya rağmen imar ve şehircilik müdürlüğüne bağlı kayıt yenileme ücretinin alınmaması gerektiğini belirttik. Sonrasında plan bütçe komisyon başkanı Ayfer Küçükhan söz alarak son 3 yıldır 1-10 metreküp su tüketimine zam yapılmadığı gibi hatalı bir açıklama yaptı. Grubumuz adına bu hatalı açıklamanın düzeltilmesi gerektiğini söylememize rağmen belediye başkanımız da aynı hatalı açıklamayı dile getirerek 3 yıldır 1-10 metreküpe zam yapmadık dedi. 7 ekimde ise Belediyemizin resmî sayfalarında yapılan açıklama da 1-10 metreküp aralığına son 3 yılda %9 zam yapıldığı yönünde ki açıklamayı gördük. Bu açıklamalar aklımıza Rahmetli kemal Sunal’ın “ağam bizimle eğlenir” sözünü getirdi. 2020 yılı su ücret tarifesi incelediğinde kademeler arası 1-15’ten 1-10’a geçişte daraltılarak gizli bir zam, 2021 yılı su kullanım ücretlerine ise Belediye Başkanının zam olarak değerlendirmediği %9’luk artış uygulanmıştır.

2 yıldır su tüketim miktarlarına zam yapılmaması yönünde ki ısrarlarımız sonucunda 2022 yılında zam yapılmayacak olması hepimizi mutlu etmiştir. Anlaşıldığı üzere eğer tekliflerimiz kabul edilmiş olsaydı geçtiğimiz yıllarda da zam yapılmayabilir, kıymetli Lüleburgazlı vatandaşlarımıza daha uygun fiyata suyun ulaşımı sağlanabilirmiş.

Bu sebeple; 1-10 metrküp aralığına 2022 yılında zam yapılmayacak olmasını bizde AK Parti grubu olarak doğru bulduk ve destekledik.

“En ucuz suyu temin etmek için mücadele edeceğiz”

Konuyla ilgili mücadelemiz belki ülke genelinde en ucuz suyu değil ama bölgemiz genelinde en ucuz suyun vatandaşlarımıza ulaşacağı güne kadar devam edecektir.

2022 yılında  10 metreküpten sonrasına mesken ve ticarethanelere ne kadar zam yapılmıştır. Atık su ve katı atık toplama bedeline ne kadar zam yapıldı. 10 metreküp üstü zamlı tarifelerin Belediyemizin resmî sayfalarında paylaşıldığını gördünüz mü?

Meskenlerde; 11,44 olan katı atık ücretinin 12.72 olduğunu, ticarethanelerde 22,46 olan katı atık ücretinin 25,43 olduğunu gördünüz mü? Atık su tutarının 2022 Ocak ayından itibaren kademeli artış ile faturalara yansıtılacağı ile ilgili resmî bir paylaşım yapıldığını gördünüz mü? Atık su ve katı atık tutarları su faturalarında görünmemekte yada fatura tutarlarına etki etmemekte midir?

Suyun ulaşımında ki en büyük maliyetin elektrik kaynaklı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle göreve geldiğimiz ilk günden beri Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi konusunda taleplerimizi her yıl yeniliyoruz. 6 ekim tarihinde; bahsi geçen enerji sistemleri ile ilgili son durumu belediye başkanına sorduk. Dilerdik ki; belli bir noktaya geldiği yönünde bir cevap alalım. Ne yazık ki çalışmaların devam ettiği yönünde geçiştirici bir cevap aldık.

Ekim ayının ilk toplantısında CHP’li Meclis Üyesi Tunay Kantürer gündem dışı söz alarak belediyenin suyu ulaştırmak, çöp toplamak gibi rutin görevlerinin dışına çıkması gerektiğini, bu işleri yaptı diye övülemeyeceğini, bazı atılımlar yapması gerektiğini, meclis üyelerinin ise büyük işlere  kafa yorması gerektiği önerisinde bulunmuştu. Ne kadar da doğru ve haklı bir eleştiri.

Sayın Başkan’ın ve mevcut yönetiminin; 2,5 senelik görev süremizde neredeyse daha ses tonunu bile duymadığımız birçok meclis üyesinden oluşan sessiz çoğunluğa sahip CHP’li Meclis üyeleri içinden çıkan bu özeleştiriyi dikkate alması gerektiğini belirtmek isteriz. Aksi takdirde uzun yıllardır geçmiş yönetimlerde çok şey kaybeden Trakya’nın gözde ilçesi Lüleburgaz’ımız bu dönemde kaybetmeye devam edecektir.”

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 22:51 tarihinde yazdırılmıştır.