Sonbahar gelince peçkalara ilgi arttı

Doğalgaz fiyatlarının yükselmesi nedeniyle Trakya köylerinde bir zamanlar oldukça fazla kullanılan peçka tipi sobalar vatandaşlar tarafından en fazla tercih edilen ısıtıcılar arasında yer almaya başladı.
Sonbahar gelince peçkalara ilgi arttı  

Lüleburgaz Çeşme Meydanı’nda bulunan Durmazlar Yapı Market İşletme Sahibi Melahat Durmaz (62) “Peçka tipi sobaların çok kullanışlı olduğu için bölgemizde çok fazla tercih edildiğini söyledi.

 

Türkiye’nin değişik bölgelerinde Kuzine ismi ile de bilinen Peçka sobalara büyük ilgi olduğunu belirten  Melahat  Durmaz; “Türkiye genelinde olduğu gibi bizde de peçkalar çeşit çeşit. Şu an Çeşme Meydanı’ndaki dükkanımızda Bizim Peçka, Konya Peçka, Karadeniz Peçka, Kovalı Peçka, Tandır Peçka,  Lüks Döküm Peçka, Şömine Peçka çeşitlerimiz var. Peçka soban varsa iki yakan bir araya gelir. Sırtın yere gelmez. Peçka sobası olan evini ısıtır, yemeğini pişirir, çayını demler, ekmeğini pişirirsin. Bavul bölümüne patates ve böreğini atar. Hem kömürler hem odunlar kullanılır.  Rusya Doğalgaz’ı kesecekmiş seni ilgilendirmez.  Peçka soban varsa çok güzel çömlekte kuru fasülye yemenin, kabak tatlısı yemenin, ıspanak böreği, patates böreği yemenin tadını alırsın, odun ateşinde pişen çayın keyfine varırsın. Bu nedenle hala peçka soba satışları var. Bu yıl peçka soba çeşitlerimiz bin TL’den başlıyor.  Ama peçka soba bir kışta kendi parasını çıkarıyor, kendi parası kadar da kar yaptırıyor. Özdurmazlar olarak Peçka çeşitleri diğer katı yakıt şömine ve soba çeşitlerini satıyoruz.” dedi.

 

Ertan BAYER

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 13:46 tarihinde yazdırılmıştır.