Normalleşme dönemi 1 Temmuz’da başlıyor

Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren Normalleşme Dönemine girilecek. Bununla beraber sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları tamamen kalkarken, iş yerleri de faaliyetlerini sürdürebilecek.
Normalleşme dönemi 1 Temmuz’da başlıyor  

Covid-19’la mücadele kapsamında ülkemizde uzun süredir sokağa çıkma kısıtlamaları ve iş yerlerinin faaliyetlerini durdurmasıyla zorlu bir dönem yaşanıyordu. 14 Nisan-29 Nisan tarihlerinde uygulanan kısmi, 29 Nisan 17 Mayıs tarihlerindeyse tam kapanma dönemlerinin ardından kademeli normalleşme dönemlerine girilmişti.

Salgının kontrol altına alınması, vaka sayılarının günden güne azalması ve toplumun önemli bir bölümünün virüse karşı aşılanmasıyla 1 Temmuz’da Normalleşme Dönemine giriliyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine Kademeli Normalleşme Tedbirleri genelgesi gönderildi.  1 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 05.00’ten itibaren hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları uygulanmayacak.

Faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan tüm iş yerleri, 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren tekrar faaliyet gösterebilecek.  Faaliyetine ara veren sinema salonları 1 Temmuz’dan itibaren yeniden faaliyet gösterebilecek.

Lokanta ve restaurant tarzı yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak. Sandalye ve masalar arasında sosyal mesafe kuralına uyulacak.

Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş vb. oyunların oynandığı iş yerlerinde bu oyunların oynanmasını engelleyen kısıtlamalar sona erdirilecek ve oyunların oynanmasına müsaade edilecek.

İşletmeler ruhsatlarında yer alan açılış-kapanış saatlerine çerçevesinde faaliyet gösterebilecek. 

Konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diğer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları ve canlı yayınlar saat 24.00’a kadar yapılabilecek.

Park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlerde uygulanan kısıtlamalar kaldırılacak.

Nargile salonları açılmadı

Faaliyetlerine salgının yayılımı konusunda ciddi risk oluşturduğu için uzun süredir ara verilen nargile salonları bir süre daha açılamayacak. Nargile salonu ve kafeleri faaliyetlerine ara verilmesi kararı sürdürülecek ve hiçbir yerde nargile hizmeti verilmeyecek.

STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer ayrılarak yapılması kararı sürdürülecek.

Düğünlerle ilgili kısıtlamalar kalktı

1 Temmuz’dan itibaren nikah ve düğün törenlerinde yiyecek-içecek ikramı yapılabilecek. Oyun, dans, gösteri ve halay yapılabilecek. Katılım sınırlaması uygulanmayacak. Müzik yayını ise 24.00’e kadar yapılabilecek.

Köy düğünlerine izin verilirken sokak düğünleriyle ilgili kararı il yada ilçe hıfzısıhha kurulları alacak.

Sünnet, kına, nişanlara izin verilecek.

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer bırakmak koşuluyla yapılacak.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 13:29 tarihinde yazdırılmıştır.