Kayan, Trakya’da çevre kirliliğinin araştırılmasını talep etti

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Trakya’da yaşanan çevre ve hava kirliliğine dikkat çekerek kirliliğin sebeplerinin araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.
Kayan, Trakya’da çevre kirliliğinin araştırılmasını talep etti  

Ergene Havzası’ndaki sanayileşmenin kirliliğe neden olduğunu, Ergene Nehri’nin ise yıllardır zehir saçtığını ve halkın ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştığını belirten Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan “Ergene Havzası, sanayi ve nüfus yoğunluğun en yüksek olduğu havzalardan birisidir. Tekstil, gıda, maden gibi farklı sanayiler, bölgede çevre ve havakirliğine yol açmaktadır. Ergene havzası tamamen, sanayi kaynaklı kirliğin etkisi altındadır.

 

Istrancalar'daki Yıldız Dağları’ndan başlayıp Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizi’ne dökülen 283 kilometrelik Ergene Nehri, bölgede bulunan çok sayıda sanayi tesisi nedeniyle çevreye zehir saçmaktadır.

 

Kırklareli veTekirdağ gibi sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgede yer alan nehir, 1970’lerden bu yana kirlilikle can çekişmektedir. Ağır metal atıkları nehirdeki canlı yaşamını bitirirken, verimli tarım arazileri de gün geçtikçe kısırlaştırmaktadır. Bölge halkı ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır.

 

Kirliliğin çok nedenli, çok sonuçlu olması, çok tarafı bulunması ve yasalar, yönetmelikler ile çözülememesitehlikeyi daha da artırmaktadır,

 

Trakya Bölgemizde yaşanmakta olan çevre ve hava kirliliğinin sebeplerinin araştırılması, alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacı ile kurulmasını talep ettiğimiz Meclis Araştırması Komisyonu çalışmalarının Trakya Bölgemizde yaşanmakta olan çevre ve hava kirliliğinin önüne geçilebileceğini düşünmekteyiz.” diye konuştu.

 

Buğra KAYA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 02:31 tarihinde yazdırılmıştır.