“Köylerde 50 yaşın altında insan kalmadı”

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye köylerde 50 yaşın altında nüfus kalmadığını belirterek “Köylerden şehirlere göçü hangi önlemlerle durdurmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.
“Köylerde 50 yaşın altında insan kalmadı”  

Trakya’da birçok insanın geçimini hayvancılıkla sağladığını hatırlatan CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Trakya bölgesinin hayvancılık için elverişli bir bölge olduğuna ancak yüksek kapasiteli işletmelerin az sayıda elemanla işletmelerini çalıştırabilmesinin, kırsaldan nüfus göçüne neden olduğunu belirtti.

Milletvekili Turabi Kayan açıklamasında; “ Trakya Bölgesi’nde hayvancılık, yıllardan beri birçok ailenin geçim kaynağı olmuştur.

Hızla artan dünya nüfusu ve buna bağlı olarak artan talep hayvancılık sektörünü cazip hale getirmektedir. Trakya Bölgesi coğrafi koşulları, ulaşım kolaylığı ve Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul’a yakın olması sebebiyle hayvancılık için ideal bir konumdadır. Ancak maliyetlerin düşük, verimliliğin yüksek olduğu Avrupa ülkeleri standartlarına göre bölgemiz geride kalmaktadır.

Bir yandan sermaye yetersizliği, diğer yandan bilimsel olmayan basit yöntemlerle hayvan yetiştiriciliği yapılması, teknoloji kullanımının yetersizliği, geleneksel işletmecilik anlayışının baskın olması karlı, verimli bir hayvancılık modeline izin vermemektedir.

Bununla birlikte çok yüksek kapasiteli işletmelerin az sayıda elemanla işletmelerini çalıştırabilmeleri nedeniyle, kırsaldan nüfus göçünün önlenmesi ve istihdam oluşturmada dezavantaj oluşturması, küçük işletmelerin rekabet edemeyerek kapanmalarına neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan; bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;

1-Trakya Bölgemizde; hayvancılık sektöründe yer alan tüm kişi ve kurumların katılımıyla bir “STRATEJİK KALKINMA PLANI” hazırlayıp, uygulamaya koymayı düşünüyor musunuz?

2-Trakya Bölgemizde; kırsal kesimden kentlere doğru göç hareketi hızla devam etmektedir. Köylerde 50 yaşından küçük insan kalmamıştır. Bu yüzden de hayvancılık her geçen gün küçülmektedir. Bu göçü hangi önlemlerle durdurmayı düşünüyorsunuz?

3-Trakya Bölgemizde faaliyet gösteren büyük ölçekli hayvan çiftliklerine; köylülerimizi zora sokmamaları için, kendi sularını ve otlaklarını kullanma zorunluluğu getirmeyi düşünüyor musunuz?

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 01:56 tarihinde yazdırılmıştır.