Maketten konut satışına tedbir istendi

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu ‘’Arka arkaya gelen iflas haberleri, inşaat sektörünün geleceğini tehdit ediyor’’
Maketten konut satışına tedbir istendi  

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, arka arkaya gelen iflas haberlerinin inşaat sektörünü tehdit ettiğini belirterek, ‘’Maketten konut satışları acilen kurala bağlanmalı, aksi takdirde ikinci banker vakası çok yakın’’ uyarısında bulundu.
Tellioğlu, maket üzerinden konut satışının yapıldığı projelerde bir kurala tabi tutulmaksızın halktan para toplandığını savundu. Bu projeler için hazırlanan reklam kampanyalarında kullanılan sloganların, banker facialarının yaşandığı günleri anımsattığını kaydeden Tellioğlu, şunları söyledi:
 ‘’Öyle uçuk vaatler ortalıkta dolaşıyor ki aklım almıyor. Para toplayacağım diye ortaya çıksanız, önünüze binbir prosedür çıkıyor. Çıkması da çok doğal. Ancak, bir maket yapıp ortaya koyarsanız bu prosedürlerin hepsi ortadan kalkıyor. Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı hazırlanırken maketten konut satışını sınırlayacak bir düzenleme yapılmak istendi. Ancak, son anda verilen önerge ile bu madde tasarıdan çıkarıldı. Sonra bu düzenlemenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Tüketici Yasa Taslağı’nda yer alacağı söylendi ama oradan da bir ses çıkmadı.’’
İMKON olarak 2013 yılının inşaat sektörü açısından sıkıntılı geçeceğini uzun süreden beri ısrarla dile getirdiklerini anlatan Tellioğlu, ‘’Bu uyarılarımız dikkate alınır, sektörü rahatlatacak önlemler uygulamaya konulur diye beklerken daha yılın ilk gününde KDV düzenlemesi dayatıldı. Kentsel dönüşüm projelerine sektörle ilgisi bulunmayan kişiler, şirketler talip oluyor. İstanbul’da başlayan iflas olaylarında binlerce kişi mağdur oldu. İşin kötü yanı iflaslar İstanbul ile de sınırlı kalmıyor, Bursa, Gaziantep gibi illerden de kaygı verici haberler geliyor’’ diye konuştu.
‘’100 konut yapacak sermeyesi olan kişiler, bin konutluk işe giriyor. Konutları maketten satmaya çalışıyor. Proje tutmadığı zaman da yüzlerce kişi mağdur oluyor’’ diyen Tellioğlu, şöyle devam etti:
‘’Arka arkaya gelen iflas haberleri, inşaat sektörünün geleceğini tehdit ediyor. Ben olaya menfaat, rant açısından baksam aslında konuşmamam gerekir. Ama ben sektörümü disipline etmeye çalışıyorum, kurallar konulmasından tarafım. Ben insanların mağdur olmasından dolayı muzdaribim.  Sadece konut alan insanlar mağdur olmuyor, sektörde güven unsurunun kaybolmasından dolayı namusuyla bu işi yapmaya çalışan dürüst müteahhitler de mağdur duruma düşüyor. Maketten konut satışları acilen kurala bağlanmalı, aksi takdirde ikinci banker vakası çok yakın.’’
Tellioğlu, maketten konut satışı yapılabilmesi için kat irtifakının kurulması ve betonarme yapının tamamlanması şartlarının aranması gerektiğinin altını çizdi. Müteahhitliğe başlamanın da kurala bağlanmasını isteyen Tellioğlu, ‘’Sektörün acilen disiplin altına alınması gerekir. Bunun için de İnşaat Müteahhitleri Odası’nın kurulması şarttır. Ancak TOBB ve ticaret odaları sayıları 200 bini bulan müteahhitlerin aidat gelirlerinden mahrum kalacakları gerekçesiyle Oda kurmamıza karşı çıkıyorlar. Bununla da kalmıyor, ticaret odalarında sayımız oranında temsil edilmemizi engellemek için olmadık işlere başvuruyorlar’’ ifadelerini kullandı.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 11:52 tarihinde yazdırılmıştır.