Emekli olma şansını kaçırmayın

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Kırklareli İl Müdürlüğü’nden kuruma olan borçların yapılandırılması ile ilgili duyuru yapıldı.
Emekli olma şansını kaçırmayın  

31 Ağustos 2020 tarihinden önceki dönemlere ait kesinleşmiş olan sigorta primlerinin, GSS primlerinin, İşsizlik sigorta primlerinin, idari para cezalarının, iş kazası veya meslek hastalığı sonucundan doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar ve  4B (Bağkur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakları olanların yapılandırma kapsamına alındığının belirtildiği duyuruda şu bilgilere yer verildi;

“Yapılandırma kapsamında; ana para borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz uygulanmayacak, bunların yerine borçlar Yİ-ÜFE (Yurt içi üretici fiyat endeksi) ile güncellenecektir.

Yapılandırma süreci 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam edecektir.

Ödemeler şubat ayında başlayacaktır. (İlk taksit ödeme süresi sonu 01.03.2021 tarihidir.)

Yapılandırma 6-9-12-18 taksitler halinde yapılabilecek ve taksitler ikişer aylık dönemlerde ödenecektir.

Güncellenmiş borcun ilk taksit ödeme süresi sonu olan 01.03.2021 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının %90 ı ; iki taksitle 30.04.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarının %50 si silinecektir.

İdari para cezalarında ana para borcunun %50 si silinecek kalan Yİ-ÜFE ile güncellenecektir.

Kanundan yararlanabilmek için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi şarttır.

İlk iki taksitten sonra bir takvim yılı içerisinde iki taksit süresinde ödenmezse, bu iki taksit son taksiti izleyen ayda gecikme zammı ile birlikte ödenirse kanun kapsamında kalmaya devam edilecek, aksi halde yapılandırma bozulacaktır.

Daha önce sigortalılığı durdurulan 4B ( Bağkur) sigortalılarının başvuruda bulunmaları halinde ihya yapılabilecektir.

Genel Sağlık Sigortası için gelir tespitine hiç başvurmamış olanlar, 31Mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvururlarsa geriye dönük borç çıkarılmayacak; GSS li olup tahakkuk borcu olanlar prim borçlarını 30 Nisan 2021 tarihine kadar öderlerse gecikme zammı ve gecikme faizinin tamamından vazgeçilecektir.

Önceki yapılandırma kanunlarında yararlanıp borcu ödemeye devam edenler isterler ise yeni kanun kapsamına girebilecek kalan borçları yeniden hesaplanarak kapsama alınacaktır.

Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyecektir.

Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır.

Yapılandırmada ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir.

Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 120 eşit taksitte ödenebilecektir.

İl özel idareleri ve spor kulüplerince yapılandırılan borçlar ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecektir.

Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma taksitlerini ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılacaktır.

Borcunu yapılandıranlar, ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.

Başvurular e-sigorta/ e- devlet kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapılabilecektir.”

Buğra KAYA

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 09:58 tarihinde yazdırılmıştır.