Kesimoğlu’ndan İğneada sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, “İğneada ramsar kapsamına neden alınmadı? Amaç santrallere zemin hazırlamak mı?” sorusunu sordu.
Kesimoğlu’ndan İğneada sorusu
İğneada Beğendik’e yapılmak istenen entegre termik santrali defalarca Meclis gündemine taşıyan Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu İğneada’yı yine Meclis gündemine taşıdı ve bu kez İğneada’nın neden Ramsar alanı yapılmadığını sordu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru önergesi yönelten Kesimoğlu, İğneada’nın Ramsar alanı yapılmasına geçen sene karar verildiğini hatırlattı. Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca başkanlığında gerçekleştirmiş olduğu 2012 Yılı 1. Olağan Toplantısında, Ramsar alanı olmaya aday 17 sulak alandan öncelikle Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu'nun yılsonuna kadar Ramsar alanı ilan edilmesi kararlaştırıldığını belirten Mehmet Kesimoğlu, “Buna rağmen, Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun 27 Aralık 2012'de yapılan 2. Olağan Toplantısında İğneada’nın Ramsar alanı olarak adı bile geçmemiştir” dedi.  
 Toplantıda alınan kararların 3 Ocak 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sitesinden duyurulduğunu belirten Kesimoğlu, “Komisyonun aldığı kararda "Nemrut Kalderası Sulak Alanı'nın Ramsar alanı olarak ilan edilmesi için sürecin başlatılarak, Sözleşme Listesine dahil edilmesinin uygun olduğuna oybirliği ile" ifadelerine yer verirken Ramsar kapsamına alınması için gereken 9 kriterden birini bile karşılaması yeterli olduğu halde 5 kriteri sağlayan İğneada Longozu için bir açıklama yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Kesimoğlu Bakan Eroğlu’na şu soruları yöneltti:
 Komisyonun ilk toplantısında alınan kararın uygulanmasına neden geçilmemiştir?
Komisyonun ikinci toplantısında İğneada’nın adının bile geçmemesinin nedeni nedir?
İğneada Longozunun iki toplantısı arasında uluslararası sulak alan kriterlerini kaybetmediğine göre, değişen ne olmuştur?
Ramsar kapsamına alınmasına karar verilmiş olan İğneada Longozunun birden bire sanki hiç yokmuş gibi davranılmaya başlamasının nedeni nedir?
Ramsar alanı olan bölgelerde kesinlikle termik ya da nükleer santral kurulmayacağı göz önünde bulundurulduğunda, İğneada’nın ikinci toplantıda adının geçmemesinin nedeni bölgede kurulması planlanan nükleer ve termik santrallere zemin hazırlamak mıdır?
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 14:52 tarihinde yazdırılmıştır.