“Tarımsal Sit Alanlarında Maden Arama Durdurulsun”

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyon Üyesi Vecdi Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi vererek 2018 yılında tarımsal sit alanı olarak ilan edilen Babaeski Ovası’nda yapılan maden arama çalışmalarının durdurulmasını istedi.
“Tarımsal Sit Alanlarında Maden Arama Durdurulsun”  

Covid-19 salgınını toprağın, suyun, havanın, gıdanın önemini ortaya çıkardığını belirten Vecdi Gündoğdu;  “Aylardır tüm Dünyayı saran Covid-19 salgını, gıdanın, toprağın, temiz suyun önemini ve yaşamsal değerini bir kez daha insanlığa göstermiştir. Artık, sağlıklı gıdanın üretim ve temini, ülkelerin en büyük gücü haline gelmiştir.

AKP hükümetlerinin hatalı sanayileşme ve büyüme politikaları sonucu Trakya Bölgemizin tarımsal üretim merkezi olan Kırklareli ilimizin Babaeski Ovası tehdit altındadır.

Babaeski Ovası, sulu tarım yapılan, meyveciliğin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı önemli bir tarımsal üretim merkezimizdir.

Aynı zamanda 2018 yılında Tarımsal Sit Alanı olarak ilan edilen bölgede ilgili bakanlığın hatalı uygulamaları sonucu maden ruhsatları verilmiş ve bölgede maden arama çalışmaları başlatılmıştır. Bu nedenle meralarımız, verimli tarım topraklarımız ve yeraltı sularımız tehdit altına girmiştir.” dedi.

Milletvekili Vecdi Gündoğdu; bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti;

1-Trakya Bölgemizin tarımsal üretim merkezi olan Kırklareli ilimizin Babaeski Ovası’nda Tarımsal Sit Alanı ilan edilen yerlerde maden arama ruhsatı verilmiş midir, veridi ise Tarımsal Sit Alanı olan bölgelerde maden arama ve çıkarma faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek çevresel felaketi nasıl önleyeceksiniz?

2-Kömür çıkarılması planlanan ve maden arama ruhsatı verilen Kırklareli Babaeski İlçesi Yenimalle Köyü’nde yer alan 1792,51 hektarlık alanda ve çevresinde meydana gelebilecek toprak ve su kirliliği ve kaybı nasıl telafi edilecek, doğabilecek zararları önlemek için neler yapacaksınız?

3-Anılan bölgenin Tarımsal Sit Alanı olması ve verimli ve bereketli tarım toprakları olması nedeniyle maden arama ve maden çıkarma çalışmalarına son verilmesi için Bakanlığınız olarak neler yapacaksınız?

Buğra KAYA

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 13:54 tarihinde yazdırılmıştır.