Yarın Gece ile gündüz eşitleniyor

Yarın 23 Eylül Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar’ın Güney Yarım Küre’de ise İlk Bahar’ın başlangıcı.
Yarın Gece ile gündüz eşitleniyor  

 Dünyanın ekseni eğik olduğu için buna bağlı olarak her yıl 4 önemli gün yaşanıyor. 21 Mart, 21 Haziran, 23 Eylül ve 21 Aralık. Bu tarihlerde ekinoks ve gündönümü meydana geliyor.

Bildiğimiz üzere ekinoks yılda iki kez gerçekleşiyor: 21 Mart ve 23 Eylül. Bu tarihlerde güneş ışınları ekvatora dik vuruyor ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçiyor. Böylelikle gece ile gündüz eşit oluyor.

23 Eylül ve 21 Mart'ta gece ile gündüz eşitleniyor. 21 Aralık'ta kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanırken, 21 Haziran'da en uzun gündüz yaşanıyor.

Sonbahar ekinoksu olarak da bilinen 23 Eylül'de, güneş ışınları öğle vakti ekvatora 90 derecelik açıyla düşüyor. Böylece gölge boyu ekvatorda sıfır oluyor. Bu tarihten itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor. Yani güney yarım kürede gündüzler geceden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede gece saatleri uzuyor.

Ta ki 21 Aralık'a kadar gece saatleri uzamaya devam ediyor. 21 Aralık'ta ise kuzey yarım kürede en uzun gece saati yaşanıyor ve 21 Mart'a kadar eşitlenme süreci başlıyor.

Doğru bilinen yanlışlar


23 Eylül ekinoks olayı ile alakalı doğru bilinen bazı yanlışlar da var. Örneğin bu tarihte gece ile gündüzün tam olarak aynı yaşandığı biliniyor fakat gerçekte böyle değil. Washington Post'un haberine göre ekinokslarda gündüz süresi 12 saatten biraz fazla sürüyor. Yani 12 saat gündüz 12 saat gece yaşanmıyor da, 12 saat 7 dakika gündüz, 11 saat 53 dakika gece yaşanıyor.

Ertan BAYER

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 21:20 tarihinde yazdırılmıştır.