“Eğitim sıcak siyasetin konusu olamaz”

CHP Kırklareli İl başkanı Alaaddin Güncer, 18 Eylül 2020 Cuma günü bir basın açıklaması yaparak Cumhuriyet Halk Partisi’nin pandemi döneminde eğitimle ilgili artan sorunların çözmeye talip olduğunu dile getirdi.
“Eğitim sıcak siyasetin konusu olamaz”  

 Başkan Güncer, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun 14 maddelik çağrısını tekrarladı.

Kırklareli Özgürlük Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasında pandemi sürecinin eğitimde yaşanan mevcut sorunların üzerine yeni sorunlar eklediğini belirten Başkan Güncer “ Ülkemiz ağır bir pandemi sürecinden geçmektedir. Bu süreçte tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da büyük sorunlar yaşanmaktadır. 18 yıllık AKP döneminde günü birlik politikalarla bilimsel, rasyonel eşit koşullarla ulaşılabilir olmaktan çıkan eğitim sistemimiz pandemi dönemi koşullarında tamamen felç olmuştur” dedi.

“754 bin 429 öğrencinin evinde televizyon dahi bulunmamaktadır”

Başkan Alaaddin Güncer; “Yeni eğitim ve öğretim yılı pandemi koşullarında başlarken devlet okullarına giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet, EBA üzerinden uzaktan eğitim alacak 754 bin 429 öğrencinin evinde ise televizyon bulunmamaktadır. Bu çocuklarımızın eğitim alamayacağı bugünden açıktır.” diyerek uzaktan eğitim sisteminde birçok öğrencinin eğitimden maruz kalacağını belirtti.

“Eğitim Sıcak Siyasetin Konusu Olamaz”

Eğitimin siyasetin konusu olmadığını belirten Başkan Güncer “ Çocuklarımızın eğitimi, sorunlarına hep birlikte çözüm arayacağımız en temel alanlardan birisidir. Eğitim sıcak siyasetin konusu olamaz.” dedi.

“Gayet somut, açık ve net olan 14 maddelik çağrımızı yineliyoruz”

Pandemi döneminde eğitimdeki çözüm önerilerimizi geçtiğimiz günlerde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. Gayet somut, açık ve net olan 14 maddelik çağrımızı yineliyoruz.

1) Milli Eğitim Bakanlığı’na gerekli mali kaynak sağlanarak ivedilikle 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları yeniden açılmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamayacağını söylüyorsa yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya taliptir.

 2) Öğrenci başına düşmesi tavsiye edilen metrekare çok daha hızlı bir şekilde ulaşmak için YÖK ile iş birliği yapılmalı. Üniversitelerin 2020-2021 öğretim döneminde açılamayacak fakültelerin özellikle derslik, amfi ve konferans salonları gibi alanları doğrudan örgün eğitim sisteminin kullanımına tahsis edilmelidir.

3)Yeni dersliklerin hizmete girmesiyle birlikte çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden süratle yapılmalıdır. Tüm öğretmenlere kadro verilmeli; kadrolu öğretmen, ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen garabetine son verilmelidir.

 4) Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması ve hijyenin sürekliliği açısından Milli Eğitim Bakanlığı’na en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personel alım yetkisi verilmelidir.

5) Dezenfektan, maske, ateş ölçüm cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan bu ihtiyaçlar süratle giderilmelidir.

6) Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcısı kurumlarla görüşerek zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için maliyet evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır.

7) Uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişimi ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm altyapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Bu operatörlerin de sorumlulukları olduğunu hiç kimse unutmamalıdır.

8) Evinde televizyonu olmayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın sivil toplum örgütleriyle birlikte 'Senin de televizyonun olsun' kampanyası açmalıdır. MEB bu kampanyayı açmayacaksa CHP’li belediyeler sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla bu sorunu çözmeye taliptir.

9) Her hanede öğrencinin yararlanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı, bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından evrensel hizmet fonundan karşılanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bunu yapamayacaksa CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu çözmeye taliptir.

10) Milli Eğitim Bakanlığının EBA üzerinden yaptığı uzaktan eğitim sadece TRT ile sınırlı kalmamalıdır. Belli dersler tüm televizyon kanallarında eş zamanlı verilmelidir. Böylece çocuğun uzaktan eğitim almasının önündeki bazı engeller kaldırılmış olacaktır.

11) Pandemi koşulları tüm derslerin okuldan verilmesine uygun değilse sadece önemli derslerin; Türkçe, Matematik, Fen bilimleri gibi derslerin okullarda verilmesi düşünülmelidir.

12) Pandemi süresince bir sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin mutlaka okulda bulunması sağlanmalıdır.

13) Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleri ile aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır.

14) Kamu-özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocukların ebeveynlerine yani anne-babaya dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 03:08 tarihinde yazdırılmıştır.