CHP’li vekiller çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ve Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin sorunları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın açıklaması yaptı.
CHP’li vekiller çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı  

Gündoğdu “Afetten zarar gören Kırklareli çiftçisi destek bekliyor”

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, geçtiğimiz haftalarda yaşanan sel felaketi nedeniyle Kırklareli’nde 50 bin dönüm arazinin bundan etkilendiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığına bu konuyla ilgili önergeler verdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir karış toprak boşta kalmasın her yer ekilsin" dediğini aktaran Gündoğdu, “Kırklarelili çiftçimiz bunu dinledi. Şimdi böyle bir afet geldi. Aynı duyarlılığı yine Sayın Cumhurbaşkanı'ndan bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Afet Fonu başta olmak üzere Tarım Bakanlığı’nın da Kırklareli'ne desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.

Mayıs ayından itibaren başlayan doğal afetlerin getirdiği sorunların artarak devam ettiğini kaydeden Orhan Sarıbal ise, çeşitli illerde yaşanan afetler sonrası ürün ve üründe kalite kayıplarının yaşandığını anlattı.

TARSİM sigortaları havuzunun, sorunu çözebilecek kabiliyette olmadığını ifade eden Sarıbal, “Onlarca kanunun çıktığı Mecliste çiftçinin bu zararını giderecek hiçbir düzenleme yapılmadığı gibi, iktidar partisi ve onun küçük ortağı görmezlikten gelmeye devam ediyor." dedi.

Sarıbal, "Çiftçilerin zararlarının giderilmesi, borçlarının ertelenmesi, 2021'den itibaren uzun yıllara dönük yapılandırılması zorunluluktur. Çiftçilerin yaşamsal ihtiyaçları var. Bunlara hibe yardım yapılması çok önemli. Bunun için AKP Genel Başkanını göreve davet ediyoruz." sözlerini kullandı.

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, seçim bölgesindeki üreticinin bir büyük firmayla sözleşme yaparak makarnalık durum buğdayı ektiğini ancak firmanın ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatı üzerinden ve kesintiler yaparak aldığını iddia ederek, "Sözleşmeli üretim, kulağa cazip gelse de üreticinin mağduriyeti söz konusu. Bu tip durumlarda devleti göreve çağırıyoruz." diye konuştu.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 06:30 tarihinde yazdırılmıştır.