Lüleburgaz Belediyesi’ne Sıfır Atık Belgesi

Lüleburgaz Belediyesi, Sıfır Atık Projesi kapsamında her gün belirlenen mahalle muhtarlıkları önünde 7 ayrı atığı toplayabilen atık toplama aracıyla vatandaşların atıklarını toplayarak geri dönüşüme kazandıracak.
Lüleburgaz Belediyesi’ne Sıfır Atık Belgesi  

Lüleburgaz Belediyesi, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Lüleburgaz Belediyesi Hizmet Binası ve tesislerinde geçerli olmak üzere Ocak ayından itibaren sürdürdüğü “Sıfır Atık Sisteminin” kurulması çalışmalarını tamamladı.

Çalışmanın tamamlanmasıyla Lüleburgaz Belediyesi, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini” almaya hak kazandı.

Atıklar için ayrı kutular yerleştirildi

Belediye hizmet binası içerisinde çalışma alanlarındaki çöp kutuları kaldırıldı. Bina genelinde 16 noktada süprüntü, kağıt, cam, plastik, metal atıkların toplanabileceği ayrı ayrı kutular yerleştirildi

Personele atık toplama eğitimi verildi

Sıfır Atık Yönetim Sistemi kapsamında belediye binasında çalışan temizlik personeline kademeli olarak eğitimler verildi. Bu eğitimlerle birlikte belediye temizlik personeli sıfır atık konusunda ayrıştırma ve atık istiflenme konularında bilgilendirildi. 

Sıfır atık projesinde önemli adım

Lüleburgaz Belediyesi tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi 1 Temmuz itibariyle hayata geçirildi. Lüleburgaz Belediyesine ait, 7 ayrı atığı toplama kapasitesi bulunan atık toplama araçları, 1 Temmuz’dan itibaren her gün program dahilinde belirlenen mahallelerin muhtarlıkları önünde vatandaşın atığını toplayacak. Uygulama, 24 ayrı noktaya yerleştirilecek atık toplama makinesiyle güçlendirilecek.

Her gün 120 ton atık

Lüleburgaz Belediyesi, her gün 120 ton atık toplayarak geri dönüşüme kazandırıyor. Uzun vadede hayata geçirilecek projeyle atıkların geri dönüşüme kazandırılması bekleniyor.

24 Noktaya Atık Matik

Atık matik makineleri her 5 bin kişiye bir adet düşecek şekilde yerleştirilecek. Evlerinde biriken atık malzemelerle makinelere giden vatandaşların attıkları atıklar makine içinde niteliğine göre otomatik olarak bölmelere ayrıştırılacak. Bunun yanı sıra belediye önümüzdeki yıl kompos makinesiyle birlikte elma, salata kabuğu gibi yiyecek artıklarını eritip gübre yapacak. Belediyeye ait atık toplama aracı 7 ayrı atığı toplama kapasitesine sahip. Belirli bir sistemle kentin her yerine yayılacak olan atık toplama işlemi öncelikle muhtarlıklarla birlikte yürürlüğe girecek. Vatandaşlar hangi mahallede ikamet ediyorsa o mahallenin bulunduğu muhtarlık hizmet binasına giderek biriktirdikleri atıkları oraya bırakacaklar, ardından atık toplama aracı belirlenmiş olan saatlerde muhtarlıklara gelip atıkları toplayacak.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 17:38 tarihinde yazdırılmıştır.